Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Nu întoarceți Justiția în anii 90'!"

ro

29 Jul, 2015 17:30 1423 Marime text
Organizaţiile semnatare, membre ale Iniţiativei pentru o Justiţie Curată (IJC), atrag atenţia că unele dintre propunerile de modificare a legii privind Statutul Magistraţilor pot afecta progresul înregistrat de România în reforma sistemului judiciar.
 
Posibilitatea numirii fără concurs a avocaţilor cu vechime de 18 ani în funcţiile de judecător sau procuror ori posibilitatea revenirii în magistratură, fără concurs, a unor judecători sau procurori care au demisionat, singura condiţie fiind ca aceştia să fi avut anterior demisiei zece ani vechime că magistraţi (variante adoptate la şedinţa din 21 iulie 2015 a Comisiei nr. 1 a CSM), deschid calea numirilor politice sau preferenţiale în magistratură.
 
În ultimii ani sistemul judiciar din România a arătat că poate să performeze şi să elimine din rândul magistraţilor pe cei cu privire la care au existat supiciuni de corupţie şi lipsa de integritate, arată IJC. Aceste performanţe au apărut pentru că din punct de vedere legislativ sistemului judiciar i s-a garantat independenţa şi pentru că s-au creat în interiorul sistemului mecanisme de rezolvare a problemelor de integritate. În aceste condiţii este inacceptabil că printr-o modificare legislativă precum cea care se prefigurează să anulăm ce s-a câştigat în ultimii ani şi să întoarcem sistemul judiciar din România în anii ’90, mai spune sursa citată.
 
În acelaşi timp, considerăm că sistemul de evaluare a magistraţilor trebuie aşezat pe o bază în care competiţia să fie reală. Actualul sistem de evaluare a performanţei nu îndeplineşte acest criteriu meritocratic. De asemenea, sistemul de promovare în funcţie trebuie adaptat funcţionării reale a sistemului judiciar şi să ţină cont de experienţă şi activitate, nu doar de cunoştinţele teoretice.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii