Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:20 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nordul județului Constanța va beneficia de fonduri UE Banii europeni nefolosiţi în 2014 au fost transferați în bugetul de anul ăsta

ro

23 Jun, 2015 21:05 675 Marime text
Comisarul Corina Creţu a declarat, astăzi, la ceremonia de semnare a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, că nu a fost pierdut niciun ban pe acest program, deoarece bugetul prevăzut pentru 2014 a fost transferat pentru anul 2015, iar data eligibilităţii rămâne 1 ianuarie 2014. Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, în valoare de 8,25 miliarde de euro, are ca obiective, printre altele, inovarea şi competitivitatea IMM-urilor, eficienţa energetică, dezvoltarea urbană sustenabilă şi incluziunea socială.
"Odată cu semnarea acestui program începe etapa cu adevărat dificilă: implementarea proiectelor. Obiectivele programelor sunf foarte ambiţioase. Ne aşteptăm ca peste 5.000 de întreprinderi mici şi mijlocii să fie sprijinite să inoveze şi să prospere în următorii 7 ani, ceea ce va duce la o creştere de aproape 50% a productivităţii muncii în regiunile mai puţin dezvoltate ale României", a spus Corina Creţu. Un alt obiectiv al POR este investirea în eficienţa energetică a clădirilor, comisarul român subliniind că se estimează că, în urma acestor investiţii, consumul de energie să fie redus cu o treime în clădirile publice şi cu mai mult de jumătate în clădirile rezidenţiale.
Totodată, CE estimează că 500.000 de oameni vor beneficia de "îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă medicală primară, precum şi de îmbunătăţirea serviciilor comunitare, ceea ce va duce la reducerea presiunii pe serviciile medicale de urgenţă". De asemenea, Creţu a subliniat că 39 de oraşe vor avea, pentru prima dată, "un rol major în implementarea politicii de coeziune", deoarece "gestionarea de zi cu zi a unei mari părţi a fondurile UE va fi delegată direct oraşelor pentru o dezvoltare urbană sustenabilă".
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sevil Shhaideh, a precizat, răspunzând unei întrebări, că mai este de lucrat la unele "elemente de legislaţie", în special pe partea de achiziţii publice, fiind necesară alinierea legislaţiei interne la noua Directivă europeană privind achiziţiile publice.
Referitor la calendar, Sevil Shhaideh a precizat că acesta este deja stabilit. POR "a fost elaborat pe baza nevoilor de dezvoltare a României, identificate prin analize şi studii regionale (Planurile regionale de dezvoltare) şi din documentele strategice naţionale şi europene conexe, potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice.
Prin POR 2014-2020, circa 206 milioane de euro vor fi alocaţi pentru centrele de transfer tehnologic, iar 877 milioane de euro - pentru a sprijini IMM-urile să devină mai competitive. Pentru o economie cu emisii de carbon reduse, sunt alocaţi 2,37 miliarde de euro pentru activităţi de creştere a eficienţei energetice a clădirilor publice, rezidenţiale sau pentru investiţii în iluminat public şi transport urban.
Din categoria investiţiilor noi face parte şi Axa Prioritară 11 - Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară, cu un buget alocat de 312,89 milioane de euro.
Un alt instrument nou pentru perioada 2014-2020 îl reprezintă Investiţiile Teritoriale Integrate (ITI). Astfel, o zonă desemnată, care are o strategie de dezvoltare teritorială integrată, are asigurate surse de finanţare prin mai multe programe operaţionale, cu scopul de a accelera dezvoltarea respectivei zone. ITI se va aplica în Delta Dunării, în 38 de unităţi administrativ-teritoriale din Deltă, din judeţul Tulcea şi din nordul judeţului Constanţa.
În ceea ce priveşte Strategia UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), implementarea acesteia este, de asemenea, finanţată prin contribuţia mai multor fonduri/programe europene, fie prin alocări dedicate, fie prin acordarea de punctaje suplimentare în etapa de evaluare a proiectelor. Pentru 2014-2020, POR a alocat un buget de 500 de milioane de euro pentru cele 12 judeţe riverane Dunării.
Programul Operaţional Regional este unul dintre cele 7 programe operaţionale din perioada 2014-2020 implementate în Romania, cofinanţate din fondurile europene structurale şi de investiţii.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii