Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:38 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nelu Iordache, „regele asfaltului“, rămâne fără firmă Romstrade SRL se dizolvă

ro

18 Jan, 2015 22:36 5652 Marime text
 
Potrivit Monitorului Oficial al României, Partea a IV-a, numărul 277/16.I.2015, societatea Romstrade SRL se dizolvă.

Hotărârea a fost luată de Astaldl SpA, persoană juridică italiană. Adunarea generală a avut loc la sediul social al societății, fiind convocat asociatul unic. Pe ordinea de zi a fost dizolvarea societății și repartizare active.

Asociatul unic a decis intrarea SC Romstrade SRL în procedura de dizolvare și s-a precizat faptul că societatea nu are datorii față de terți și nici față de bugetul de stat și faptul că societatea nu deține patrimoniu astfel încât nu se va pune în discuție problema stingerii patrimoniului. Neexistând active, nu se pune problema repartizării acestora.

Reamintim că Nelu Iordache, administrator al societăţii Romstrade SRL, are afaceri şi la Constanţa. Se află, din 8 mai 2014, în arest la domiciliu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor concurente de:
- instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (7 acte materiale);
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu dacă  funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos  necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave (7 acte  materiale).

Tribunalul Bucureşti judecă, din 26 aprilie 2013, procesul în care Nelu Iordache este acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune, în legătură cu deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că Nelu Ioardache ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 31.519.960 de lei, reprezentând o parte din avansul încasat de la CNADNR SA de firma administrată de acesta pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 kilometri, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85 la sută din fondul de coeziune al Uniunii Europene. SC Romstrade SRL era societate lider a asocierii Romstrade SRL - Monteadriano Engenharia E Construcao SA - SC Donrep Construct SRL, care a încheiat contractul cu CNADNR.

Acesta nu este singurul dosar în care este implicat Nelu Iordache. În 16 mai, DNA a anunţat că Nelu Iordache, administrator al societăţii Romstrade SRL, este trimis în judecată pentru fapte de corupţie privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, fiind acuzat de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave.

Alături de acesta sunt judecaţi, în acelaşi dosar, firma Romstrade şi mai mulţi şefi de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova. Dosarul va fi soluţionat tot de judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, în perioada august 2009 - iunie 2010, în condiţiile executării lucrărilor de modernizare a drumului naţional DN 67 C Bengeşti - Novaci - Rânca - Obârşia Lotrului - Sebeş (Transalpina), pe o lungime de 184 de kilometri, în cadrul unui contract finanţat de DRDP Craiova, mai mulţi angajaţi ai direcţiei, respectiv diriginţii de şantier Ion Dina şi Marin Tudor, responsabilul cu derularea contractului, Luchian Toma Panduru, Mihai Adrian Radu, Ştefan Radu, Constantin Șerban şi Ştefan Brânaru, au certificat şi vizat, pentru a fi decontate, situaţii de lucrări fictive sau neexecutate şi materiale de construcţii care figurau că ar fi fost achiziţionate, încălcându-şi astfel atribuţiile şi sarcinile de serviciu.

Pentru ca angajaţii DRDP Craiova să aprobe plata lucrărilor neefectuate şi materialele de construcţie inexistente, Nelu Iordache, în calitate de administrator al Romstrade, societate care a primit contractul de executare a lucrărilor, l-ar fi determinat pe Nicolae Dorel Mircea, directorul Departamentului Analize-Decontări al firmei, să falsifice mai multe situaţii de lucrări şi facturile aferente.

Potrivit procurorilor, CNADNR a fost prejudiciată cu aproape 23 de milioane de lei, întrucât DRDP Craiova este o subunitate a acesteia. Banii au fost recuperaţi în cursul urmăririi penale, în urma solicitării procurorilor DNA.

Pe de altă parte, Nelu Iordache ar fi, potrivit unor surse judiciare, unul dintre oamenii de afaceri şantajaţi de Dan Voiculescu, prin ameninţări cu campanii de discreditare în presă dacă nu încheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el.

Ti-a placut articolul?

Comentarii