Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:14 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nelu Fediuc, fost șef al Poliției de Frontieră Siret, trimis în judecată în stare de arest

ro

13 Oct, 2014 13:27 2140 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Nelu Fediuc, la data faptelor șef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret, în sarcina căruia s-au reținut săvârșirea în concurs a:
-   patru infracțiuni de luare de mită, toate în formă continuată (42 acte materiale),
-   patru infracțiuni de influențare a declarațiilor, toate în formă continuată (5 acte materiale),
-   o infracțiune de tentativă la abuz în serviciu.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie 2007 – decembrie 2009, inculpatul Fediuc Nelu, în virtutea atribuţiilor de serviciu, în calitate de şef al Sectorului Poliției de Frontieră Siret şi respectiv de şef al Sectorului Poliției de Frontieră Rădăuți, a asigurat protecţie în Vama Siret unor persoane sau grupuri organizate infracționale, de la care a pretins şi primit în schimb, diverse sume de bani sau alte foloase patrimoniale sau nepatrimoniale, stabilind aşa-numita taxă lunară de protecţie. Iniţial aceasta a fost de 200 de dolari/lună, după care a fost mărită, la cererea expresă a inculpatului, la sume cuprinse între 500 dolari - 2.000 euro/lună.
Concret, în perioada septembrie 2007 – decembrie 2008, inculpatul a primit de la patru denunțători sumele de 7.000 dolari, 700 lei și alte bunuri după cum urmează: preparate şi carne de vânat achiziţionate de la un abator situat pe raza județului Botoşani, flori ornamentale în valoare de 200 lei, 300-400 kg de pește (somn și crap), cantităţi de motorină în recipiente de 20 litri, parfumuri, sticle de băuturi alcoolice achiziţionate de la magazinul duty-free administrat de soţia inculpatului, în valoare de 300-400 dolari.
În schimbul aceleiași „protecții”, în intervalul februarie – august 2008, inculpatul Fediuc Nelu a beneficiat, pe lângă taxa lunară și de servicii de altă natură din partea unei denunțătoare.
Sumele de bani, bunurile și foloasele nepatrimoniale respective au fost remise inculpatului pentru a asigura denunţătorilor și implicit grupurilor infracționale din care aceștia făceau parte, “protecţie” în Vama Siret, la tranzitarea unor cantităţi de ţigări peste limita legală şi cu sustragerea de la plata taxelor vamale.
La data de 15 august 2008, inculpatul a încercat, folosind ameninţări, metode de intimidare şi prin corupere, să determine aceeași martoră denunțătoare să-şi retragă denunţul şi declaraţiile formulate împotriva sa în dosarul de urmărire penală nr. 38/P/2008, pentru care a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial  Suceava (comunicat nr. 1034/VIII/3 din 14 iulie 2014).
În cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Fediuc Nelu, în sprijinul acelorași demersuri, i-a oferit martorei suma de 12.000 euro, pe care aceasta a refuzat-o.
În perioada ianuarie – iulie 2014, inculpatul a încercat, prin intermediari sau prin diverse mijloace de intimidare, să determine alți trei martori denunțători să-și retragă denunțurile formulate în dosarul menționat mai sus, în scopul de a fi exonerat de răspunderea penală.

În perioada 30 aprilie - 1 mai 2013, în calitate de şef de Sector Poliţie de Frontieră Rădăuţi, inculpatul Fediuc Nelu şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, în încercarea de a favoriza un cetăţean ucrainean, prin intermediul subordonaţilor planificaţi de serviciu la acea dată, cu scopul de a-l scăpa de aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege (confiscarea unui număr de 1970 pachete ţigări de contrabandă, aplicarea amenzii legale şi a interdicţiei de a intra în ţară pentru o perioadă de 5 ani).

Activitatea inculpatului a rămas fără rezultatul urmărit, întrucât personalul de serviciu din cadrul PTF Siret nu a dat curs cererilor sale, aplicându-i cetăţeanului ucrainean dispoziţiile legale în vigoare.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului judiciar asupra mai multor bunuri ridicate cu ocazia percheziției efectuată la domiciliul inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii