Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:54 18 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mugur Isărescu a explicat de ce rezerva internațională este ținută în afara țării

ro

26 Aug, 2016 23:26 1296 Marime text
Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, a explicat, în cadrul unei prelegeri susținute în această seară  la Alba Iulia, că rezerva internațională - aurul și cele 32 de miliarde de euro - este ținută în afara țării, scrie Agerpress.

Rezerva națională este ținută în afara țării pentru că astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel neavând „nicio valoare”.

„Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ține aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internațională. E rezervă internațională. Nu e rezervă internă. Toată rezerva internațională a unei țări se ține în exterior, că de-aia se numește rezervă internațională. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ținem în țară. Dacă i-am ține în țară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ținem în conturi în străinătate. Așa se ține”, a declarat guvernatorul BNR.


Isărescu a adăugat că poate „pare contraintuitiv”, dar dacă am ține rezerva în țară,  în primul rând am credita pe gratis, fără dobândă, țările emitente de monedă ale monedei respective și, în al doilea rând, nu am asigura convertibilitatea.

Mugur Isărescu a subliniat și că fiind ținută în afară, rezerva poate să fie verificată în orice moment în sistemul de conturi. El a adăugat că rezerva de aur ar putea să fie adusă în țară, dar atunci ar deveni rezervă internă.

sursa foto: cotidianul.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii