Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:18 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mossack Fonseca se opune publicării bazei de date cu actele "Panama Papers"

ro

07 May, 2016 00:34 1077 Marime text
Cabinetului panamez de avocatură Mossack Fonseca, aflat în centrul unui imens scandal de evaziune fiscală dezvăluit de "Panama Papers", a amenințat cu acțiuni în justiție dacă aceste milioane de documente vor făcute publice cu începere de luni.
 
Într-o scrisoare adresată ieri Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), care intenționează să prezinte online hârtiile respective, cabinetul îi cere "să renunțe", subliniind că este vorba despre "un furt de informații și o încălcare a acordului de confidențialitate dintre client și avocat, pe care trebuie să îl protejăm", relatează AFP.
 
La începutul lunii aprilie, dezvăluirile "Panama Papers" au provocat deschiderea a numeroase anchete în diverse locuri ale lumii și a dus la demisia premierului islandez și a unui ministru spaniol. Cele 11,5 milioane de documente ale cabinetului Mossack Fonseca, dezvăluite de peste o sută de media, au scos la lumină utilizarea la scară largă a societăților offshore care permit plasarea de active în teritorii opace și cu fiscalitate extrem de redusă.
 
După publicarea acestor documente, Franța a înscris din nou Panama pe lista paradisurilor fiscale, în timp ce miniștrii de finanțe din G20 au lansat un apel pentru a lupta împotriva companiilor offshore.
 
În opinia cabinetului panamez, mass-media "s-au hrănit cu informații furate din sistemul nostru pentru a difuza știri, scoase din contextul lor, și a dăuna reputației noastre ca firmă serioasă".
 
Autoritățile din Panama au desfășurat mai multe percheziții la birourile Mossack Fonseca pentru a confisca documente, însă până în prezent niciunul dintre șefii săi nu a fost pus sub acuzare sau închis, relatează Agerpres.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii