Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Epidemie de gripă în România. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea "S-a înregistrat a treia săptămână cu caracter epidemic în România"

ro

30 Jan, 2019 10:08 2056 Marime text
Ministrul Sănătăţii, Sorin Pintea, a declarat epidemie de gripă în România în condiţiile în care Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a anunţat că 54 de persoane au murit de gripă în acest sezon. "S-a înregistrat a trei săptămână cu caracter epidemic în România", a anunţat ministrul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă.

 Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat miercuri că, în urma centralizării datelor privind cazurile de gripă din România, s-a constatat că s-a înregistrat a treia săptămână cu caracter epidemic, dar că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii. Pintea a precizat că au fost comandate suplimentar 30.000 de doze de vaccin.

Sorina Pintea a adăugat că Ministerul Sănătății a recomandat limitarea accesului vizitatorilor în mod real în unităţile sanitare, refacerea stocurilor de antivirale, începerea imediat a tratamentului cu antivirale la pacienții care se prezintă la spital și vaccinarea personalului medical.

Sorina Pintea a mai declarat că inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%.

"În acest moment sunt multe decese provocate de virusul gripal", a declarat Sorina Pintea, marţi seară, la Digi 24, după confirmarea celui de-al 54-lea deces provocat de grpă.

Ministrul a spus că majoritatea persoanelor erau cunoscute cu boli cornice, dar nu toate. Unele persoane, chiar tinere, s-au tratat acasă şi au ajuns la spital prea târziu.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a acuzat conducerile spitalelor că nu au făcut raportări corecte ale cazurilor de îmbolnăviri de gripă. Sorina Pintea a arătat că din Capitală au raportat cazurile de gripă doar 17 din cele 49 de spitale, în timp ce un judeţ în care au fost patru decese nu a raportat niciun caz.

"Într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-au raportat 0 cazuri sau un caz. Sau în Bucureşti, din 49 de spitale, au raport la DSP doar 17. În calitate de ministru nu pot să iau nişte decizii pe informaţii trunchiate. Sunt spitale care nu raportează cazurile de gripă, voi cere explicaţii", a spus Sorina Pintea, la Digi 24.

Contactat de cotidianul ZIUA de Constanţa, Loti Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, instituţie subordonată Ministerului Sănătăţii, a precizat că declararea epidemiei de gripă la nivel naţional înseamnă, în acest moment, menţinerea restricţiilor care erau deja impuse. Acestea fac referire la accesul în unităţile spitaliceşti în funcţie de cum au fost comunicate de către acestea. În speţă, atragem atenţia constănţenilor să se prezinte la urgenţe doar dacă au simptomele specifice gripei şi să folosească măşti de protecţie în aglomeraţiile urbane.

În judeţul Constanţa, trei persoane au murit şi a fost confirmat virusul gripal prezent în sângele prelevat de la aceştia de către Institutul Naţional pentru Sănătate Publică.

Citeşte şi:

Gripa face o nouă victimă la Constanţa. O femeie nevaccinată, răpusă de virus
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii