Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:58 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Raluca Prună, întrevederi cu cei patru candidați la funcția de procuror general

ro

22 Mar, 2016 07:43 1091 Marime text
 
Astăzi, ministrul Justiției, Raluca Prună, se întâlnește cu cei patru candidați înscriși în cursa pentru funcția de procuror general al României.
 
Potrivit anunțului făcut de Ministerul Justiției, pentru ocuparea funcției de procuror general al PÎCCJ și-au depus candidatura: Gheorghe Ivan — procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Oana Andrea Schmidt-Hăineală — procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și membru al CSM, Augustin Lazăr — procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia și Codruț Olaru — adjunct al procurorului general al PÎCCJ.
 
Calendarul procedurii de selecție a procurorului general prevede că pe 23 martie propunerea va fi transmisă CSM pentru avizare. După încheierea procedurilor de la CSM, propunerea ministrului Justiției va fi transmisă președintelui Klaus Iohannis până pe data de 22 aprilie.
 
Candidații la funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să îndeplinească o serie de criterii de integritate și profesionalism.
 
Criteriile de integritate vizează obiectivitatea și imparțialitatea în exercitarea funcției, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor și influențelor de orice natură, respectarea standardelor de conduită conforme cu demnitatea și onoarea profesiei, standarde etice ridicate și capacitate de decizie obiectivă, precum și absența oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiției sau de apărare a intereselor generale ale societății.
 
În privința profesionalismului, pe lângă condițiile prevăzute de lege — vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, calificativul „foarte bine” la ultima evaluare și nicio sancțiune disciplinară primită în ultimii trei ani, candidații trebuie să dea dovadă de o serie de aptitudini specifice funcției. Este vorba despre capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, viziune managerială, experiență profesională relevantă, capacitate decizională și asumarea răspunderii, capacitate de gestionare a situațiilor de criză, motivare și capacitate de relaționare și comunicare.
 
Pe data de 17 februarie Ministerul Justiției a lansat procedura de recrutare a unui nou procuror general al României.
 
Vă reamintim că această funcție a rămas vacantă după ce Tiberiu Nițu și-a depus demisia pe 3 martie. "Cu toate că raportul MCV validează rezultatele activității mele în fruntea Ministerului Public, la fel și datele din bilanț care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, după ce numele său a fost implicat în dosarul coloanei oficiale.
 


Sursa foto: revista22.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii