Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:34 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Energiei Turbinele eoliene ar putea produce 2.000 de MW în această seară

ro

10 Jan, 2017 19:19 2438 Marime text
Turbinele eoliene ar putea asigura o producție de 2.000 de MW în această seară și vor contribui la acoperirea consumului de electricitate, care este la niveluri record, a declarat marți ministrul Energiei, Toma Petcu, la finalul comandamentului energetic de iarnă, informează Agerpres.

Astfel, energia eoliană ar putea acoperi aproape 20% din consum, în condițiile în care la nivel național, în aceste zile geroase, se utilizează circa 9.700 de MW în perioada de vârf.

"Începem să avem o producție mare și pe zona de energie eoliană. Dacă ieri producția era de 400 de MW, în acest moment suntem la 1.500 de MW și în creștere. Estimăm că la vârful de consum, ora 19:00 — 20:00, să fie undeva la 2.000 de MW produși din turbinele eoliene", a spus ministrul.

El a adăugat că vitezele prognozate ale vântului pentru Dobrogea sunt optime pentru funcționarea turbinelor eoliene.

"Într-adevăr, turbinele au un sistem de protecție în cazul în care vântul depășește 80-100 km/h, dar, din ceea ce a emis ANM, vântul va fi undeva la 55-60 de km/h, deci optim pentru producția de energie", a adăugat Petcu.


Totodată, el a arătat că miercuri va avea loc o întâlnire între Hidroelectrica și Apele Române, având în vedere faptul că debitul Dunării este foarte scăzut și ar putea ajunge în următoarele patru zile la un minim de 1.800 de metri cubi pe secundă.

"Avem rezerve în lacuri, acumulate de-a lungul timpului, care ne dau un confort, iar pe hidro acționăm doar când este nevoie de capacități suplimentare", a dat asigurări ministrul.


Petcu a mai spus că este nemulțumit de faptul că, în cadrul CE Oltenia, nu s-au făcut strategii privind acțiunile care ar trebui întreprinse în caz de vreme rea, când ar fi nevoie ca centralele să funcționeze la capacitate maximă.

"M-a nemulțumit ce s-a întâmplat în ultimele luni la CE Oltenia, unde stocul de cărbune în mine este foarte bun, aproape de 400.000 — 500.000 de tone, din păcate transportul acestui cărbune către centrale nu a fost optimizat, n-a fost făcut în timp optim. Noi am suplimentat cu patru garnituri a câte 22 de vagoane cu locomotive echipate pentru transport. Au apărut probleme la descărcare, din cauza gerului, pentru că îngheață cărbunele, avem cantități pe care reușim să le descărcăm în cursul zilei de astăzi, dar vom asigura vârful, vom continua ritmul de descărcare. Vom face o analiză să vedem de ce acești oameni care au condus și au fost responsabili de acest lucru nu au evaluat și nu au încercat să meargă și pe o situație în care CE Oltenia ar putea să meargă la capacitate maximă cu toate grupurile și cât, luând în calcul o vreme rea, cât ai putea să reziști", a susținut ministrul.


Potrivit acestuia, la Turceni au fost oprite două grupuri, pentru reparații, însă în rest nu sunt probleme.

Totodată, întrebat de ce nu a început importul de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse în cursul zilei de marți, așa cum era stabilit, ministrul a indicat probleme de execuție a lucrării.

"Importul de gaze din Bulgaria se face prin interconectorul Giurgiu-Ruse, iar capacitatea de import este nesemnificativă față de cantitățile pe care noi le consumăm. Sunt probleme de execuție a lucrării, la care cei de la Transgaz au soluții și probabil vor finaliza într-un termen foarte scurt", a susținut Petcu.


El a subliniat că această amânare nu are nicio legătură cu declarația sa de luni, privind faptul că România a refuzat cererea Bulgariei de a livra mai multă energie la sudul Dunării.

Întrebat dacă a avut vreo reacție la această declarație, ministrul a răspuns: "Nu am avut nicio reacție la această declarație, pentru că aceste lucruri sunt absolut normale într-o colaborare. Le-am explicat partenerilor bulgari și au înțeles".

România a consumat luni și în noaptea de luni spre marți o cantitate record de gaze naturale, respectiv 72,4 milioane de metri cubi pe zi, iar pentru marți se estimează niveluri similare.


Sursa foto: romaniatv.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii