Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:32 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit pe Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe al Malaysiei

ro

01 Nov, 2018 22:56 709 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit astăzi, 1 noiembrie 2018, pe Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe al Malaysiei, Dato’ Seri Ramlan bin Ibrahim, aflat la București pentru o rundă de consultări bilaterale.

Potrivit MAE, cu acest prilej, șeful diplomației române a pledat ferm pentru comutarea sentinței celor doi cetățeni români condamnați definitiv la moarte în Malaysia, exprimându-și speranța pentru un tratament echitabil în cazul celui de-al treilea deținut, aflat încă în curs de judecată. În acest context, ministrul a salutat inițiativa recentă a Guvernului de la Putrajaya de a iniția un proiect legislativ pentru abolirea pedepsei capitale.

În plan multilateral, a fost evocată cooperarea foarte bună la nivelul organizațiilor internaționale, fiind evidențiate oportunitățile de consolidare a dialogului UE – Malaysia în perspectiva semnării Acordului de Parteneriat și Cooperare.

În cadrul consultărilor cu secretarul general al MAE, Cosmin Dinescu, a fost trecut în revistă stadiul relațiilor bilaterale și au fost evaluate domeniile de cooperare cu potențial de dezvoltare. Cei doi oficiali au agreat necesitatea extinderii cadrului juridic bilateral pentru o reflectare corespunzătoare a noilor realități economice și sociale ale relației dintre cele două state.

De asemenea, cei doi diplomați au subliniat obiectivul comun de impulsionare a raporturilor economice româno-malaysiene, ocazie cu care au fost discutate evoluțiile recente referitoare la propunerea de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (RED II) și măsurile întreprinse de Guvernul malaysian în vederea asigurării unei producții sustenabile de ulei depalmier, ținând cont de poziția Malaysiei în calitate de exportator de ulei de palmier (locul II la nivel mondial).

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe al Malaysiei a efectuat și o vizită la Departamentul Consular, unde a participat la o sesiune de schimb de bune practici în domeniul asistenței consulare, prilej cu care a fost abordată în detaliu situația cetățenilor români condamnați la moarte în Malaysia. Dato’ Seri Ramlan bin Ibrahim a reiterat angajamentul Guvernului malaysian de a aboli pedeapsa capitală, subliniind că procesul de revizuire a cadrului normativ în domeniu, pe durata căruia a fost instituit un moratoriu asupra execuțiilor, necesită parcurgerea procedurii legislative în Parlamentul malaysian.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii