Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:27 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Miniştrii apărării din statele membre NATO de la Bruxelles participă la o reuniune la Bruxelles. Ministrul Mihai Fifor are programate mai multe întâlniri bilaterale

ro

09 Nov, 2017 09:35 825 Marime text
Alături de dialogul cu secretarul american al apărării, în prima zi a reuniunii ministeriale NATO, ministrul Mihai Fifor a avut o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Marea Britanie, Portugalia şi Italia, și cu Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

La întâlnirea cu omologul britanic, Gavin Williamson, ministrul Fifor a exprimat aprecierea specială a României pentru prezenţa militară constantă și semnificativă a Marii Britanii în țara noastră, prin exerciții, participare la poliția aeriană și la prezența maritimă, în cadrul măsurilor de consolidare a apărării Alianței în regiunea Mării Negre. Ministrul român și-a exprimat speranța că Marea Britanie va continua să aibă o participare consistentă la misiuni în țara noastră care să contribuie la consolidarea prezenței înaintate adaptate a NATO din sud-estul Europei (”tailored Forward Presence”/tFP). De asemenea, s-a convenit dezvoltarea cooperării bilaterale în domeniul apărării, pe dimensiunea educației pentru apărare și dezvoltării de capabilități.

În cadrul bilateralei cu omologul din Portugalia, José Alberto Azeredo Lopes, a fost apreciat cursul ascendent al relaţiilor de cooperare militară dintre cele două țări. Cei doi demnitari au evidenţiat faptul că Programul strategic de înzestrare a armatei române cu aeronave de luptă multirol F-16 Fighting Falcon a fost derulat cu succes, iar standardele de pregătire şi profesionalismul instructorilor portughezi rămân o garanţie a calităţii pregătirii piloţilor români. Ministrul portughez a reconfirmat sprijinul Portugaliei pentru implementarea prezenţei aliate adaptate la Marea Neagră şi contribuţia acestei ţări la Brigada Multinaţională de la Craiova.

Întrevederea bilaterală cu ministrul italian, Roberta Pinotti, a confirmat interesul ambelor țări de aprofundare, în continuare, a cooperării în domeniul apărării, în baza Parteneriatului Strategic Consolidat româno-italian, precum şi caracterul intensificat al dialogul politico-militar pe teme şi subiecte de interes comun de pe agenda NATO şi UE.

Ministrul italian a reconfirmat sprijinul Italiei pentru implementarea prezenţei aliate adaptate la Marea Neagră şi contribuţia acestei ţări la Brigada Multinaţională de la Craiova. De asemenea, cei doi oficiali au convenit asupra intensificării cooperării în domeniul educației militare în vederea concretizării unor proiecte și schimburi de experiență pentru pregătirea militarilor romăni și italieni în instituțiile de învățământ din cele două state.

Discuţiile cu generalul Curtis M. Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa s-au concentrat asupra modalităților de consolidare a prezenţei avansate adaptate din zona Mării Negre, ca parte a prezenței înaintate a NATO pe flancul estic.

SACEUR și-a exprimat aprecierea pentru colaborarea cu România atât în cadrul NATO, cât și în calitatea sa de comandant al forțelor americane din Europa, asigurându-l pe oficialul român de întregul său sprijin pentru consolidarea prezenței înaintate adaptate a NATO din sud-estul Europei. Ministrul român al apărării a subliniat eforturile naţionale întreprinse în acest sens, precum şi importanţa abordării unitare a flancului estic şi a angajamentului aliaţilor pentru succesul acestei iniţiative.

Sursa foto: mapn.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii