Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:03 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MFP, Anca Dragu Nu modificăm taxe și impozite

ro

22 Sep, 2016 13:02 1832 Marime text
Măsurile fiscale propuse de Ministerul Finanțelor Publice vizează simplificarea actelor fiscale și acordarea unor facilități atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, a declarat Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, într-un interviu acordat Agerpres.
 
Ministrul Finanțelor a vorbit, de asemenea, despre impactul noului Cod fiscal asupra veniturilor bugetare în acest an, dar și despre provocările pentru anul ce urmează să vină.

„Pe partea de noi taxe și impozite, am avut două semnificative reduceri la TVA, de la 24% la 20%, și cotă redusă de TVA de 9% pentru o serie de bunuri și servicii. În total, era un gol de venituri de 10,2 miliarde de lei în bugetul pe 2016 ca urmare a acestor reduceri. Am avut emoții când am făcut cadrul macroeconomic și prognoza care urmau să stea la baza bugetului, în ce măsură știm să evaluăm, să anticipăm cum va evolua economia cu noile taxe și impozite. Se pare că am făcut-o bine, iar rezultatele la zi în ceea ce privește veniturile ne bucură. Avem venituri publice cu 1,2% peste nivelul realizat în 2015 pentru opt luni, iar față de programul pe anul acesta avem un plus de 0,1% — 0,2%. Practic, constatăm pe principalele taxe, TVA și impozitul pe dividende, unde a fost o reducere de la 16% la 5%, evoluții bune. La TVA, în ciuda unei reduceri de aproximativ 26,5% pe cotă, avem scăderea încasărilor de numai 9%. Asta înseamnă o conformare mai bună și o colectare mai bună”.

Anca Dragu mai spune că taxele și impozitele nu se vor modifica și că va va veni cu simplificări și facilități.

„Categoric nu vom modifica taxele și impozitele. Nu vom crește și nu vom reașeza niciun fel de taxă, nu vom modifica taxe și impozite care să aibă impact asupra angajatului sau angajatorului, indiferent de forma de organizare. Dar vom veni cu simplificări și facilități, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Acestea sunt adevăratele reforme, pentru că noi ne-am angajat în această cursă contra cronometru pentru a oferi condiții mai bune agenților economici și tuturor contribuabililor persoane fizice și juridice de a-și putea plăti mai ușor taxele și impozitele, de a avea o relație mai firească cu ANAF”.

 
Interviul integral poate fi citit pe Agerpres.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii