Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Metode moderne pentru tratamentul bolnavilor de cancer, la Spitalul Județean Constanța

ro

15 Feb, 2018 15:42 2102 Marime text
 
Pacienții cu afecțiuni oncologice care urmează tratament chimioterapeutic la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța pot beneficia de implantarea subcutanată a unei camere pentru citostatice, potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU, Crina Kibedi.

Dispozitivul special permite administrarea repetată și pe o perioadă lungă de timp a tratamentului. Totodată sunt evitate înțepăturile multiple, distrugerea si sclerozarea venelor, apariția complicațiilor specifice și a flebitei de cateter. Mai mult, camera implantabilă  poate fi utilizată și  pentru recoltarea analizelor, administrarea substanței de constrast, a antibioticelor sau altor substanțe perfuzabile.

Implantarea subcutanată a unei camere pentru chimioterapie se realizează în blocul operator, cu anestezie locală sau generală și este efectuată de către medicii anesteziști. Intervenția durează aproximativ 45 de minute iar pacientul poate pleca acasă în aceeași zi.  După finalizarea ședințelor de chimioterapie, camera se poate scoate printr-o simplă incizie făcută sub anestezie locală. Dispozitivul este confectionat din titan și este perfect tolerat de organism iar prezența acestuia nu împiedică efectuarea de investigatii imagistice.

Primii trei medici anesteziști din cadrul SCJU “Sf. Apostol Andrei” Constanța specializați în montarea camerelor implantabile sunt dr. Elena Neagu, dr. Nida Boșneag și dr. Marius Prăzaru. Până în momentul de față au fost implantate mai multe dispozitive pentru administrarea citostaticelor. Atât dispozitivul cât și implantarea acestuia sunt complet gratuite la Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța, fiind decontate de către CJAS, în baza Programului Național de Oncologie.
        
 
Ședințele de chimioterapie și restul tratamentelor necesare pacienților cu afecțiuni oncologice, se efectuează acum în incinta cabinetelor 232, 233 și 234 din cadrul Ambulatoriului Integrat al SCJU, zilnic, de luni până vineri, între orele 07.00-19.00. 

La etajul 1 al unității medicale, cu intrare din strada Nicolae Iorga, unde funcționează Ambulatoriul de Specialitate, au fost amenajate la sfârșitul anului trecut, mai multe spații speciale destinate spitalizării de zi pentru pacienții aflați în evidența secției de Oncologie.

Sursă foto: SCJU

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii