Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:25 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesaj de condoleanțe transmis de Ministerul Afacerilor Externe după moartea istoricului Neagu Djuvara

ro

25 Jan, 2018 22:13 1667 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe își exprimă profundul regret față de trecerea la cele veșnice a unei personalități de excepție a României, istoricul, diplomatul și omul de cultură Neagu Djuvara.

”Licențiat în istorie la Sorbona în 1937, cu un doctorat în drept  (1940) și un doctorat de stat sub conducerea celebrului filosof Raymond Aron (1972) la Paris, Neagu Djuvara a fost un martor activ al unor momente de răscruce din istoria României Centenare și al scenei istorice și diplomatice europene, fiind  trimis curier diplomatic la Stockholm, unde va rămâne până în septembrie 1947, ca secretar de legație. În 1961 a plecat în Africa, unde a muncit 23 de ani în calitate de consilier diplomatic și juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine (1961-1984).
Ca membru marcant al exilului românesc, dar și după revenirea în țară, Neagu Djuvara a fost un neobosit promotor al valorilor naționale și al adevărului istoric.
Diplomații români își vor aminti de Neagu Djuvara drept unul dintre apropiații Ministerului Afacerilor Externe, mereu deschis să împărtășească atât din experiența de tânăr diplomat admis în 1943 în Ministerul Afacerilor Străine, cât și din activitatea academică desfășurată la instituții recunoscute pe plan mondial. Iar pentru generațiile de diplomați care și-au început activitatea în ultimii ani, va rămâne unul dintre păstrătorii de Istorie, cu valoare de martor simbolic, dar și vocea care li s-a adresat  pentru a le povesti și interpreta istoria României, așa cum a făcut-o și în volumul O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri.
În întâlnirile și conferințele organizate de Ministerul Afacerilor Externe, Neagu Djuvara reușea să captiveze audiența prin franchețea, umorul și spiritul deschis cu care vorbea despre istoria trăită, de peste 100 de ani, pe care cei mai mulți au descoperit-o prin intermediul documentelor de arhivă. Pentru diplomația română, Neagu Djuvara va rămâne un simbol al elitei românești, un Om care prin distincție, prin delicatețea spiritului și prin respectul pentru valorile autentice românești va reprezenta un model pentru  generațiile viitoare. Ministerul Afacerilor Externe transmite familiei îndoliate sincere condoleanțe. Dumnezeu să îl odihnească în pace!” - se aratăî în mesajul transmis de MAE. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii