Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:38 06 12 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE salută alegerea României ca Vicepreședinte al Consiliului Executiv al OIAC

ro

14 Mar, 2019 19:18 425 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea României în funcția de Vicepreședinte al Consiliului Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC). Țara noastră va ocupa această poziție timp de un an, începând cu 11 mai 2019, când devine membru al Consiliului Executiv al OIAC pentru doi ani. Decizia a fost adoptată la 14 martie 2019 de plenul celei de-a 90-a sesiuni a Consiliului Executiv al OIAC.

Potrivit MAE, alegerea în această funcție reflectă aprecierea de care se bucură  România la nivelul Organizației, precum și sprijinul concret oferit activităților OIAC în ultimii ani. Totodată, este o recunoaștere a potențialului României de a contribui la consolidarea și promovarea rolului OIAC în cadrul sistemului instituțional internațional în sfera dezarmării.

Ca Vicepreședinte al Consiliului Executiv al OIAC, România va continua să susțină activ eforturile vizând întărirea capacității Organizației de a răspunde provocărilor actuale din domeniul armelor chimice și de a implementa cât mai eficient Convenția pentru Interzicerea Armelor Chimice din perspectiva dezideratului său primordial – eliminarea armelor chimice la nivel global.

Informații suplimentare:

În calitate de organizaţie de implementare a Convenţiei privind Interzicerea Armelor Chimice, OIAC reuneşte 193 de state membre. De asemenea, 98% din populaţia globală se află sub protecţia Convenţiei, iar 96% din arsenalul de arme chimice declarate de statele posesoare au fost distruse sub supravegherea OIAC. Consiliul Executiv al OIAC este format din 41 de state membre, supervizează activităţile Secretariatului Tehnic al Organizaţiei şi este responsabil de promovarea implementării eficiente şi a respectării Convenţiei. România a mai ocupat funcția de Vicepreședinte al Consiliului Executiv al OIAC în perioada mai 2000 – mai 2001.

Convenţia este primul tratat internaţional din domeniul dezarmării care prevede eliminarea completă a unei întregi categorii de arme de distrugere în masă. Documentul a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997, iar depozitarul său este Secretarul General al ONU.

România a semnat Convenţia privind interzicerea armelor chimice în prima zi de la deschiderea ei spre semnare, la 13 ianuarie 1993, şi a ratificat-o la 9 decembrie 1994 (prin Legea nr. 125/1994), instrumentele de ratificare fiind depuse la Secretarul general ONU, la 15 februarie 1995. Convenţia a fost implementată în România prin Legea nr. 56/1997, completată şi modificată în 2004.
Datorită eforturilor depuse în eliminarea armelor chimice, OIAC a primit în 2013 Premiul Nobel pentru Pace.

Ti-a placut articolul?

Comentarii