Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jose Martinez la Bucureşti Mărturii din "Culoarul morţii"

ro

26 Nov, 2014 22:02 1521 Marime text
Spaniolul Joaquin Jose Martinez (foto sus), primul european declarat nevinovat și eliberat din Coridorul Morții (nume dat perioadei de detenție până la execuție), a declarat azi, la București, că a crezut în pedeapsa capitală chiar și când el însuși aștepta acest verdict.
 
Martinez a fost prezent la Institutul Italian de Cultură din București în cadrul unei serii de discuții ce are ca scop convingerea autorităților din cât mai multe țări să suspende pedeapsa cu moartea.
 
Martinez a fost condamnat la moarte în Statele Unite ale Americii după ce a fost arestat, în 1996, pentru un dublu asasinat pe care l-ar fi comis, deși la acel moment nu existau probe concludente în acest sens. În 2001, drept răspuns la presiunile familiei lui Martinez și ale comunității internaționale, acesta a fost judecat din nou și declarat nevinovat. Totuși, în total, acesta a executat cinci ani și jumătate de închisoare, din care trei ani a așteptat executarea pedepsei cu moartea în așa-zisul Coridor al Morții.
 
"În timpul în care eram încarcerat și așteptam executarea pedepsei, visam că sunt cu familia, că îmi sărbătoresc aniversarea și mă trezeam și vedeam pereții goi ai temniței. În schimb, în cei 13 ani în care am fost eliberat visez că sunt închis și când mă trezesc plâng de fericire că nu e adevărat, că sunt cu familia mea", a mărturisit el.
 
Totuși, bărbatul, care în prezent merge în numeroase țări pentru a milita împotriva pedepsei cu moartea, a spus că foarte mult timp, chiar și când era închis, a crezut în acest tip de justiție.
 
"Eram în favoarea pedepsei cu moartea, pentru că am două fiice și mă gândeam la ce aș face dacă mi-ar ucide cineva copiii", a arătat Martinez. Persoana care i-a schimbat modul de a gândi în această privință a fost un coleg de celulă care aștepta să fie executat de 20 de ani, el fiind condamnat pentru violarea și uciderea unei fetițe.
 
Martinez a remarcat că acesta nu primise în această perioadă nicio vizită, nicio scrisoare și că era tratat cu cruzime de gardieni. Joaquin Jose Martinez a declarat că se consideră un purtător de cuvânt al tuturor celor condamnați la moarte.
 
Singura țară europeană care menține pedeapsa cu moartea este Belarus. Printre țările în care este practicată pedeapsa capitală se numără Statele Unite ale Americii, Iran, Irak, China, Japonia și Afganistan.

Sursa: agerpres.ro
Foto jos: "The Green Mile" (Culoarul morţii) - cinemagia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii