Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mugur Isărescu Indicele inflaţiei devine negativ!

ro

08 Jul, 2015 23:49 1862 Marime text
 
Premieră în România: în iunie, inflaţia este negativă, a anunţat guvernatorul Băncii Naţionale. Este pentru prima dată după 1989 când indicele anual intră pe minus.
 
Mugur Isărescu a explicat, însă, că evoluţia nu trebuie percepută ca deflaţie, pentru că, în România, consumul creşte. Reducerea TVA la produsele alimentare a dus la o scădere a preţurilor şi la o creştere a vânzărilor.
 
Scăderea TVA la alimente, dar şi a importurilor de sezon, duc la o premieră pentru România ultimilor 25 de ani: indicele inflaţiei devine negativ! Luna trecută, preţurile au scăzut cu două procente, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Asta înseamnă nu doar preţuri mai mici la alimente, ci şi credite mai avantajoase. Odată cu ele însă, scad şi dobânzile la depozite.
 
Alte cauze sunt reducerea importurilor de fructe şi legume de sezon şi ieftinirea produselor oferite de fermierii români. Toate au dus la scăderea indicelui inflaţiei. Analiștii economici susțin că, de pe urma acestor scăderi de preţuri, profită şi populaţia şi firmele.
 
Efectele sunt vizibile nu doar în preţurile alimentelor sau ale materiilor prime, ci şi în dobânzile la credite şi într-o stabilitate mai mare a leului. Pe de alta parte, dobânzile la depozite scad şi ele, iar preţurile produselor nealimentare rămân neschimbate.
 
 
Sursa: stiri.tvr.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii