Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:12 25 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Începe Săptămâna Patimilor...

ro

22 Apr, 2016 10:17 1024 Marime text
 
Duminică (24 aprilie), în Biserica Ortodoxă începe Săptămâna Patimilor în cadrul căreia, în fiecare seară, se oficiază slujba Deniilor. Cu acest prilej, de la ora 18.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Deniei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
 
Cuvântul „denie” provine din slavonă și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Practic este vorba despre oficierea de cu seară a slujbei din dimineața următoare. În creștinismul primar slujbele mai importante se oficiau noaptea, pe de-o parte datorită prigoanelor, iar pe de altă parte pentru a spori profunzimea și intensitatea rugăciunii. Fiecare denie are o semnificație aparte, amintind persoane importante și actualizând evenimente ce au legătură cu Patimile Domnului.
 
În Lunea Mare, pe 25 aprilie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Schimbarea la Față” (Biserica Greacă) din Constanța. La slujbă va participa și preotul capelan Ionuț Vaseliu, de la Penitenciarul Poarta Albă, care va veni însoțit de 10 persoane private de libertate, cărora, după slujbă, li se va oferi o masă caldă. Acțiunea face parte dintr-un proiect de reinserție socială a deținuților.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii