Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:08 20 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În timp ce ara, un bărbat a găsit un proiectul de artilerie neexplodat

ro

20 Apr, 2016 11:05 1016 Marime text
Un apel primit prin Sistemul Naţional Unic al Apelurilor de Urgenţă 112 solicita, ieri, pe la ora 17.50, intervenţia pompierilor militari pentru asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, găsită în localitatea Târguşor din judeţul Constanţa.

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, deplasat la faţa locului, a identificat un proiectil de artilerie calibrul 85 mm, din perioada conflictelor militare. Proiectilul a fost găsit chiar de către apelant, un localnic care efectua lucrări agricole mecanizate în zona respectivă. Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către specialiştii pirotehnicieni, urmând a fi distrusă la o dată ulterioară.

În scopul preîntâmpinării unor evenimente nedorite, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” atrag atenţia cetăţenilor că, în momentul descoperirii unor elemente de muniţie neexplodată, aceştia trebuie să solicite ajutorul organelor abilitate, fără a le mişca din locul unde a fost găsite. În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii.

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, de a anunţa primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare.

De asemenea, este necesar să respecte următoarele recomandări:
1.         nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
2.         nu le introduceţi în foc;
3.         nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
4.         nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
5.         nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
6.         nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
7.         în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
8.         nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.
 
Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii