Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:57 21 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam. Dan Spătaru-12 ani de la trecerea în neființă. Vă amintiți Țărăncuță, țărăncuță, În rândul patru, Trecea fanfara?

ro

08 Sep, 2016 02:57 6332 Marime text
La 8 septembrie 2004, deci acum 12 ani murea, Dan Spătaru, unul dintre cei mari soliști de muzică ușoară pe care i-a avut vreodată România.
 
Dan Spătaru s-a născut în 2 octombrie 1939, într-o familie de învățători, Gherghina și Aurel Spătaru, la Aliman, județul Constanța.
Era pasionat de cai, și ceva mai târziu de fotbal.
Când avea 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o mătușă pentru a îndeplini dorința mamei "copiii mei să învețe carte", scrie wikipedia.org.

Aici a făcut liceul și a început cariera de fotbalist. Postul pe care a evoluat a fost cel de mijlocaș. A jucat la "Progresul", apoi la "Știința București".
În anul III la "Facultatea de Educație Fizică și Sport" a trebuit să se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat școlii și muzicii. Dan Spătaru era student când a început să cânte la "Casa Studenților" în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă. Dragostea pentru muzică a moștenit-o din familie, tatăl său cântând la vioară.

Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a văzut. L-a ascultat odată la "Mon Jardin" și a făcut cu el lecții. Primele bucăți muzicale interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Odată la o terasă l-a întâlnit Temistocle Popa, care i-a făcut aproape toate șlagărele. Primul mare succes l-a avut cu "Măicuța mea", de Temistocle Popa. În anul 1972 o cunoaște pe viitoarea soție, Sida, la "Teatrul Fantasio" din Constanța. S-au căsătorit în 1974 și au avut un copil, Dana. După mărturiile soției, Dan Spătaru a fost "familist convins" și "un model de tătic".

A urmat un lung șir de șlagăre: „Țărăncuță, țărăncuță”, „Nici o lacrimă”, „Nu-ți șade bine când plângi”, „Nu m-am gândit la despărțire”, „Oare, oare, îți pare rău”, „În rândul patru”, „Drumurile noastre”. Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde.
În memoria sa, la Medgidia, are loc anual, un Festival denumit cu numele său: Dan Spătaru.

Ti-a placut articolul?

Comentarii