Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gorbaciov, Walesa, Merkel 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului (galerie foto+video)

ro

10 Nov, 2014 08:55 2062 Marime text
Mii de baloane s-au ridicat duminică seara spre cerul Berlinului, pe fundalul Odei Bucuriei lui Beethoven, în uralele mulţimii, un final spectaculos al unui weekend care a marcat 25 de ani de la demolarea Zidului Berlinului.
 
Câteva sute de mii de persoane erau prezente la Poarta Brandeburg şi în centrul Berlinului, pentru a asista la eliberarea celor aproximativ 7.000 de baloane luminoase, pe o porţiune de 15 kilometri pe care se afla Zidul care a despărţit oraşul de la 13 august 1961 şi până pe 9 noiembrie 1989.
 
"Ne înclinăm în faţa hotărârii" manifestanţilor est-germani care au avut curajul să iasă pe stradă şi să ceară mai multă libertate în urmă cu 25 de ani, a declarat primarul Berlinului Klaus Wowereit, la Poarta Brandenburg. "Suntem un popor fericit!", a adăugat el, înainte să fie eliberat primul balon.
 
Mulţimea l-a ovaţionat pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, în vârstă de 83 de ani, căruia i se atribuie meritul că a permis Reunificarea germană, scandând "Gorbi! Gorbi!".
 
Fostul lider al Sindicatului polonez Solidarnosc Lech Walesa a fost, de asemenea, aplaudat îndelung.
 
După aceea, Staatskapelle, orchestra condusă de dirijorul israeliano-argentinian Daniel Barenboim a început să interpreteze Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene (UE), creând un moment încărcat de o emoţie puternică.
 
Uralele mulţimii au continuat pe străzile Berlinului şi se intensificau de fiecare dată când era eliberat încă un balon.
 
"Demolarea Zidului Berlinului a arătat că visurile pot deveni realitate", a declarat cancelarul german Angela Merkel.


 
Sursa foto: mediafax.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii