Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:14 23 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Google îl omagiază pe inventatorul stetoscopului. Știi cine a făcut marele pas pentru sănătate?

ro

17 Feb, 2016 01:11 1419 Marime text
Astăzi Google îl omagiază printr-un Doodle pe medicul francez Rene Laennec. El este inventatorul stetoscopului.
 
Potrivit Wikipedia.org, medicul francez, inventatorul stetoscopului, René Théophile Hyacinthe Laënnec sau René-Théophile-Marie-Hyacinthe Laënnec s-a născut la 17 februarie 1781 și a murit la 13 august 1826.
 
Metoda de examinare medicală prin ascultarea sunetelor produse în organism era relatată încă din documentele antice (de exemplu, papirusurile medicale ale Egiptului antic, datate în secolul al XVII-lea î.Hr.).
Hippocrate (prin 350 î.Hr.) susținea același lucru: Apropiind urechea de pieptul pacientului, putem auzi bătăile inimii și detecta eventualele acumulări de lichid în zona pulmonară.
 
Mai târziu, prin secolul al XVI-lea, renumitul chirurg Ambroise Paré preciza:
Dacă sunt prezente substanțe (sau umori) în torace, se poate auzi un zgomot asemănător unei sticle semi-umplute care se golește.
William Harvey, creatorul teoriei circulației sanguine, într-o prelegere ținută prin 1616, sublinia:
Cu fiecare mișcare a inimii, se eliberează o cantitate de sânge din vene către artere și astfel apare pulsul care poate fi auzit în interiorul pieptului
Laënnec a inventat stetoscopul în 1816. Utilizând mai multe foi de hârtie rulate în formă de cilindru pentru a asculta pieptul unui pacient, a observat că sunetele se aud amplificate și mai clar.
sursa text si foto jos: wikipedia.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii