Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:58 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gazprom ar putea ieftini cu 40% gazele naturale vandute Bulgariei

ro

13 Dec, 2008 17:38 704 Marime text

Purtătorul de cuvânt al companiei, Serghei Kuprianov a declarat că, Gazprom, monopolul rus al exportului de gaze naturale estimează că preţul hidrocarburilor vândute Bulgariei va scădea cu 30-40% anul viitor, ca urmare a ieftinirii ţiţeiului, informează Realitatea.net care citează sursa NewsIn. "Estimările noastre arată că preţul gazelor naturale pentru Bulgaria va scădea la anul în medie cu 30-40%", a spus Kuprianov, potrivit agenţiei bulgare de stat BTA.

Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, îşi asigură mai mult de 90% din necesarul de gaze naturale din importuri de la Gazprom şi s-a confruntat anul acesta cu o scumpire cu mai mult de 50% a gazelor naturale. Kuprianov a refuzat să dea o estimare exactă pentru evoluţia preţului petrolului din anul următor, dar a spus că ieftinirea semnificativă de anul acesta va reduce preţul gazelor naturale importate de Bulgaria.

În urmă cu doi ani, Bulgargaz a semnat un contract nou cu Gazprom, care a anulat sistemul barter prin care Gazprom plătea pentru tranzitul de gaze naturale prin Bulgaria, vânzându-i statului balcanic o cantitate corespunzătoare de gaze naturale cu o reducere semnificativă faţă de preţul pieţei. În conformitate cu noul acord, valabil până în 2030, preţul de livrare va creşte treptat şi va ajunge la nivelul mediu de pe piaţă până în decembrie 2012.

Conform sursei citate, Kuprianov a spus că proiectul South Stream nu va fi afectat de criza financiară mondială. South Stream este proiectul prin care Rusia prevede construcţia unei conducte de zece miliarde euro, care să acopere necesarul de gaze naturale al centrului şi sudului Europei. Potrivit Realitatea.net care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Gazprom, până la finalul anului viitor, Bulgargaz şi Gazprom ar putea semna un acord de înfiinţare a unei companii mixte, care va fi unul dintre proprietarii segmentului bulgar al conductei. 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii