Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:28 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evaluarea Naţională Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la proba de Limbă română (document)

ro

25 Jun, 2013 11:55 4595 Marime text
Proba scrisă la limba română a început la ora 9.00, după extragerea plicului cu varianta de subiecte. Peste 196.000 de elevi de clasa a VIII-a au avut de rezolvat, luni dimineaţa, subiecte pregătite de Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) pentru evaluarea națională.Elevii au primit, la primul subiect, un fragment din opera "Durerile lumii", de Alexandru Vlahuţă. Ei au avut de indicat antonime pentru trei cuvine din text, de explicat rolul unei virgule, de transcris două cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acţiunea, de menţionat două trasături ale genului epic, de prezentat în 30-50 de cuvinte roulul unei secvenţe din text.

La subiectul al doilea, elevii au avut un text la prima vedere, la care li s-a cerut să formuleze câte un enunţ în care să precizeze anumite aspecte ale fragmentului dat, să menţioneze valoarea morfologică a trei cuvinte, să precizeze funcţia sintactică a două cuvinte, să menţioneze felul unei subordonate, să construiască o frază cu două propoziţii în care să existe o propoziţie subordonată predicativă, introdusă prin adverbul relativ "cum" şi să redacteze o compunere de 80-150 de cuvinte.

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • eu 25 Jun, 2013 13:25 Eu vad pe prima foaie fotografiata ca au avut la primul subiect sa scrie câte un antonim... Dar cu pixul albastru ce este ? sinonim ! "sarac - anevoios", "bucurie - veselie"... Sunt tare curios ce notă va lua acel elev... :))