Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:53 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eugen Teodorovici Spitalul regional de urgenţă de la Constanţa va fi obiectiv spitalicesc cu „un caracter atât public, cât şi militar"

ro

02 Apr, 2019 20:13 2014 Marime text
Guvernul are în vedere construirea spitalului regional de urgenţă de la Constanţa ca un obiectiv spitalicesc cu "un caracter atât public, cât şi militar", după modelul aplicat de MApN în cazul achiziţiei unor echipamente, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, informează Agerpres.ro

"Rolul meu în această discuţie (...) este acela de a susţine în mod, să spunem aşa financiar, partea de cofinanţare pentru a completa bugetele necesare acestor spitale regionale, (...) pentru a asigura derularea prin alte metode, s-a dat exemplul aici unor implementări în sistem parteneriat public-privat pentru anumite spitale şi, desigur, un al treilea model (...) - şi anume încercarea şi a unui alt sistem de implementare; ca model avem spitalul regional de urgenţă de la Constanţa, care să poată fi atribuit într-un sistem similar modului în care anumite echipamente se achiziţionează în zona Ministerului Apărării. (...) Am văzut în spaţiul public anumite interpretări eronate vizavi de bugetul alocat MApN - şi anume cei 2% din PIB, nu se afectează cu absolut nimic angajamentele asumate de MApN pentru România în calitatea noastră de stat membru NATO. Deci, sunt alocări suplimentare, pentru ca acest obiectiv spitalicesc să fie realizat cu un caracter atât public, cât şi militar", a spus Eugen Teodorovici, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, având ca temă principală stadiul privind realizarea spitalelor regionale asumate prin programul de guvernare.


Ministrul a precizat că sistemul luat în calcul pentru Constanţa este unul care poate aduce şi "o implementare mai rapidă".

"Se va merge pe un model al unui proiect deja existent, (...) se vor încheia, desigur, protocoale, acorduri între miniştrii Sănătăţii şi Apărării din România cu cei din statul în care a fost identificat un astfel de obiectiv, pentru că vom şti exact cât a costat şi care a fost termenul de realizare a acelui obiectiv. (...) Poate fi o procedură foarte rapidă şi dacă ea se dovedeşte a fi una de succes poate fi aplicată şi în alte situaţii şi nu numai în cazul infrastructurii spitaliceşti, poate fi extinsă ca şi abordare şi în alte zone. (...) Cu alte cuvinte, banii vor fi alocaţi din bugetul de stat cu ocazia primei rectificări bugetare, să spunem. Nu ne opreşte nimeni ca până atunci pe toate documentele prealabile acestei finanţări să fie parcurse, semnate, aprobate la nivel de guvern, poate şi o informare în cadrul CSAT, fiind vorba de infrastructură, să-i spunem, cu caracter militar, şi, desigur, după aceea în Parlament, exact ca în alte situaţii care au dus la astfel de proceduri şi la nivel de Parlament. După care, desigur, (...) proiectul tehnic decis de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării şi trecut efectiv la faza de implementare, practic, o etapă foarte rapidă", a explicat Teodorovici.


Întrebat când ar urma să se discute în CSAT tema legată de spitalul regional de la Constanţa şi dacă se va aplica acelaşi regim şi pentru un alt proiect, cel al unui spital la Deveselu (judeţul Olt), el a spus: "Nu o decizie în cadrul CSAT (...) practic, o informare. Este normal, este o infrastructură cu caracter militar şi o discuţie în CSAT. (...) La prima reuniune a acestuia nu facem decât să prezentăm foarte clar lucrurile pentru a vedea cu toţii, cei care sunt membri în CSAT, despre ce este vorba. (...) Vor fi cu siguranţă elemente care vor fi, să spunem aşa, confidenţiale, fiind o structură militară sau şi militară, şi atunci poate fi un cadru de discuţie, dar este doar o etapă intermediară până când tot cadrul legal va fi aprobat. Şi referitor la cel de la Craiova, să spunem zona Deveselu, acolo este unul dintre cele 3 spitale pe zona de fonduri europene, astăzi are caracter civil spitalul fiindcă face parte din finanţarea europeană. (...) Începem cu acest proiect, Constanţa, spital regional de urgenţă. Este o abordare, să-i spunem, de tip pilot şi care sperăm că o să producă şi rezultatele scontate".

Ministrul a subliniat că pentru Guvern domeniul Sănătăţii este o prioritate, "fie că se finanţează din banii bugetului de stat, fie din fonduri europene, fie din împrumuturile de la instituţiile financiare internaţionale, fie din parteneriat public-privat, fie din alte metode care permit finanţarea unor astfel de obiective atât de importante". AGERPRES
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii