Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:33 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Este oficial Militarii americani care se retrag din Afganistan vor trece prin baza Kogalniceanu si Portul Constanta

ro

19 Oct, 2013 20:47 2403 Marime text
Soldatii americani care se vor retrage din teatrele de operatiuni din Afganistan vor putea sa se intoarca in Statele Unite prin Romania, folosind baza de la Kogalniceanu si Portul Constanta, in urma unui acord pe care Romania si SUA l-au discutat la Pentagon, unde ministrul Apararii, Mircea Dusa, a efectuat o vizita oficiala.
fotoreportaj demonstratie militara romano americana de manuit drapele 469782
"Am discutat (n.r. - cu secretarul american Charles Hagel) si despre modul in care putem coopera, in cursul anului viitor, impreuna, pe transportul multimodal, adica pe felul in care vom opera pe baza Kogalniceanu si in Portul Constanta, avand in vedere ca odata cu retragerea efectivelor din Afganistan, noi, de principiu, ne-am dat acordul ca traficul pe Aeroportul Kogalniceanu sa creasca si sa punem la dispozitie capabilitatile de acolo pentru repatrierea militarilor in SUA si a capabilitatilor militare", a declarat sambata pentru Agerpres ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa.

El a precizat ca pentru ca acest lucru sa se intample efectiv este necesar mai intai sa se faca planificarea NATO cu privire la trupele care urmeaza sa opereze in 2014 in Afganistan.

"Trebuie sa se planifice activitatea NATO, sa se faca planificarea cu privire la trupele care urmeaza sa opereze in 2014 in Afganistan si, sigur, in functie de planificarea NATO, se vor stabili si aceste obiective. Oricum, si pana acum partea americana a operat pe Kogalniceanu, chiar si in timpul razboiului din Irak", a adaugat Mircea Dusa.

In vizita oficiala din SUA, care a avut loc joi si vineri, ministrul Mircea Dusa a discutat atat cu omologul american, Charles Timothy Hagel, cat si cu Rose Gottemoeller, subsecretar de stat in exercitiu pentru controlul armamentelor si securitate internationala, dar si cu Frank Rose, adjunct al asistentului secretarului pentru spatiu si politica de aparare.

Dusa s-a intalnit si cu presedintele Comisiei de aparare din Camera Reprezentantilor, Buck McKeon, si presedintele Departamentului Afaceri Strategice din Camera Reprezentantilor, Mike Rogers.

Este pentru prima data, dupa multi ani, cand un ministru roman al apararii efectueaza o vizita oficiala la Pentagon. Cu aceasta ocazie, Mircea Dusa, i-a adresat invitatia omologului american, Charles Hagel, de a veni in Romania, la anul, intr-o vizita oficiala.

"Domnul Hagel este un admirator al Romaniei. Imi aduc aminte ca in anii 2003 - 2004 a facut un lobby serios pentru ca Romania sa fie primita in NATO si de aceea i-am adresat invitatia sa faca o vizita oficiala in cursul anului viitor, cu ocazia manifestarilor pe care le vom organiza la zece ani de la intrarea Romaniei in NATO", a subliniat ministrul Mircea Dusa.
sursaa. hotnews.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii