Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:12 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După ce polițiștii au găsit trei adulți și doi minori în lanțuri, zeci de persoane au fost reținute în cazul sclaviei din Argeș

ro

14 Jul, 2016 07:24 1502 Marime text
Polițiștii de la DIICOT sunt mulțumiți. Aseară, treizeci și opt de persoane au fost reținute în cazul șocant din comuna Berevoești, județul Argeș, unde aproximativ 40 de oameni fuseseră transformați în sclavi. În total în acest dosar, a fost începută urmărirea penală față de 40 de persoane, care au fost duse la sediul DIICOT Pitești în vederea audierilor.
 
Anchetatorii au găsit la perchezițiile efectuate ieri cinci persoane legate în lanţuri: trei adulți și doi minori cu vârste cuprinse între 10-12 ani. De asemenea a fost găsită și confiscată suma de 228.000 de lei, aproape un kilogram de bijuterii din aur, nouă drujbe, precum și trei autoutilitare care au fost folosite în activitatea infracțională.
 
DIICOT explica ieri, cu referire la acest caz, că începând cu anul 2008 s-au constituit mai multe grupuri infracționale organizate structurate pe baza relațiilor de familie, care au recrutat un număr de aproximativ 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vadită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilități fizice sau psihice, cu situații materiale precare), în scopul exploatarii prin supunerea la executarea de munci și indeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate.
 
"În unele cazuri victimele era răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări și autogări) sau chiar din propriile locuințe și ulterior transportate de către membrii grupurilor infracționale la domiciliile lor, unde aceștia prin constrângere forțau victimele să efectueze zilnic diverse munci și activități atât în gospodăriile suspecților cât și în proximitatea localității, respectiv: să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localității și să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecților care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantitățile de lemne sustrase", arătau anchetatorii într-un comunicat.
 
Procurorii mai precizau că modalitățile de constrângere exercitate de către suspecți, metode prin care victimele erau forțate să presteze muncile respective, constau în amenințări repetate și regulate și lovituri aplicate victimelor în mod repetat și regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul și diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire și lipsire de libertate în conditiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor. "De cele mai multe ori victimele nu primeau mâncare iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanțuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopții pentru ca acestea să nu poată fugi iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet și udate alternativ cu apă rece si caldă; erau legate de mâini și picioare și puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecților, li se arunca mâncarea pe jos, etc). Există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual", conform anchetatorilor.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii