Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Documentul care arată că facturile la căldură ar putea exploda. Care este situaţia la Constanţa

ro

17 Nov, 2013 08:47 2394 Marime text
Bucureştenii vor plăti şi iarna aceasta facturi la căldură supraîncărcate, din cauza indolenţei mai marilor Capitalei.
Chiar dacă primarul general, Sorin Oprescu, a anunţat, împreună cu premierul Victor Ponta, în primăvara acestui an, că situaţia RADET se va îmbunătăţi până în iarnă, şi chiar s-a avansat ideea de căldură gratis în iarna 2015-2016, Municipalitatea nu a achitat subvenţia nici măcar pentru ultima lună din iarna trecută.
EVZ a dezvăluit această informaţie, în ediţia tipărită de ieri, după ce, timp de trei zile, i-a întrebat pe reprezentanţii Municipalităţii de ce nu s-a plătit subvenţia şi dacă sunt probleme.
 
Biroul de presă tace, Oprescu susţine că are bani
Concret, Municipalitatea nu a achitat subvenţia aferentă pe lunile aprilie-septembrie şi nu a plătit integral nici diferenţa de tarif pentru căldura livrată în martie, ultima lună de iarnă 2012- 2013. În total, Primăria Capitalei trebuie să achite aproximativ 30 de milioane de euro, iar estimările sunt sumbre: în următoarele două luni trebuie să găsească alte 48 de milioane de euro, sumă estimată de specialiştii de la RADET pentru acoperirea subvenţiei.
EVZ are dovada că sunt probleme
În timp ce reporterii EVZ l-au întrebat, timp de trei zile, pe viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolăescu, de ce nu s-a plătit subvenţia, iar acesta a răspuns că s-a achitat, Biroul de Presă nu a dat niciun răspuns. În schimb, primarul general, Sorin Oprescu, a avut o reacţie halucinantă: "Nu onorez şi n-am să onorez şmecheriile, adică banii aceia care trebuie plătiţi, respectiv datoriile aberante pentru penalizări. De opt luni de zile, de când s-a semnat memorandumul, plătesc cantitatea de gaz consumată pentru încălzirea apei vara şi pentru energia termică iarna". Astfel, edilul a încercat să distragă atenţia, invocând datoriile istorice ale Regiei către ELCEN .
EVZ a prezentat faptul că nu s-a alocat diferenţa de tarif pe care o suportă Municipalitatea pentru ca bucureşteanul să plătească 169,88 lei pe gigacalorie, şi nu datoriile istorice pe care le are RADET către ELCEN: 741 de milioane de euro. Iar azi publicăm documentul care demonstrează că nu s-a achitat. De altfel, premierul Ponta şi Oprescu au afirmat că vor fi şterse prin unirea ELCEN şi RADET, unire promisă până la începutul acestei ierni, care însă nu a mai avut loc.
Cât ar trebui să coste căldura în octombrie Cert este că bucureştenii vor plăti mai mult la căldură pentru că sunt CET-uri vechi, au fost făcute investiţii doar pe hârtie, iar Regia nu a fost organizată. Mai mult, facturile ar putea fi duble dacă Municipalitatea nu va mai acorda subvenţia, măsură luată deja în cazul persoanelor juridice. Bucureştenii care au deschis caloriferele în octombrie aşteaptă acum să vadă cât vor plăti. Potrivit calculelor, în cazul unei garsoniere nu ar trebui să vină mai mult de 55 de lei, iar pentru un apartament cu două camere - 102 lei. Cei care locuiesc la trei camere ar trebui să achite 155 de lei, iar la patru camere, dacă nu sunt pierderi sau nu se umflă factura artificial, ar trebui să se plătească aproximativ 205 le pentru căldura livrată.
 EVZ vă prezintă un document din RADET care arată pe ce luni nu a plătit Municipalitatea subvenţia
Oraşul cu cea mai scumpă gigacalorie
Deşi admite că municipiul Constanţa are cea mai scumpă gigacalorie din ţară, 359,54 lei, primarul Radu Mazăre refuză să acorde ajutoare la încălzire tuturor abonaţilor RADET. Peste 40.000 din cei 85.000 de abonaţi primesc subvenţii, în funcţie de venituri, între 25% şi 75% din preţul gigacaloriei. Preşedintele Asociaţiilor de Proprietari, Marcel Dragu, spune că "haiducul Constanţei nu realizează că oamenii care trăiesc la bloc nu sunt oameni bogaţi şi, pe lângă cheltuielile zilnice, sunt nevoiţi să plătească sume astronomice pentru căldură, chiar şi cei care primesc aşa zisele subvenţii. Şi cel mai probabil, din ianuarie 2014, gigacaloria va creşte şi mai mult".
Deşi livrată de aceeaşi societate, respectiv, SC Electrocentrale Bucureşti, energia termică livrată populaţiei din Constanţa este de peste două ori mai scumpă decât cea plătită de consumatorii din Bucureşti, lucru ce poate fi ajustat prin decizia Primăriei constănţene de a suporta, ca în celelalte oraşe din ţară, o parte din preţul gigacaloriei", se arată în răspunsul semnat de ministrul Energiei, Constantin Niţă, coleg în PSD cu primarul Constanţei.
Sursa: www.evz.ro




Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii