Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:14 19 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT Ceremonialul de înmormântare al compozitorului Dumitru Lupu (galerie foto+video)

ro

24 Jul, 2017 10:35 9189 Marime text


Dumitru Lupu s-a stins din viaţă sâmbătă, 22 iulie, de ziua soției sale, Ileana Şipoteanu. Trupul neînsufleţit al maestrului a fost depus la Casa Mortuară Niculescu de la Cimitirul Central.Ceremonialul va decurge după următorul program:

Garda de Onoare însoţită de un trompet al fanfarei, va pleca împreună cu cortegiul funerar de la casa mortuară, la ora 11.00. Totodată, la casa mortuară s-a prezentat o fanfară civilă care a interpretat câteva din melodiile celebrului compozitor.

Prima oprire va fi la Teatrul Fantasio, acolo unde Dumitru Lupu a fost dirijor de orchestră între anii 1990-2004.Următoarea oprire va fi la Universitatea „Ovidius”, unde foștii colegi şi studenţi îşi vor putea lua adio de la maestru.

La ora 13.00, cortegiul funerar va ajunge la Biserica Sf. Gheorghe din Constanța (str. Nicolae Iorga).

Dumitru Lupu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler  Categoria B - Muzică, la data de 27 ianuarie 2014, de către preşedintele Traian Băsescu.

Compozitorul lasă în urma sa o bogată activitate artistică. Sute de cântece din fonoteca Radio-Difuziunii Române poartă semnătura lui Dumitru Lupu, ca şi numeroase spectacole şi filme pentru copii.

Cotidianul Ziua de Constanţa vă va ţine la curent cu desfăşurarea ceremonialului de la faţa locului.


UPDATE 13. ora 15.40

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Dumitru Lupu a fost scos din biserică, iar fanfara intonează un marș funebru.UPDATE 12. ora 15.15

La ceremonia de înmormântare a maestrului Dumitru Lupu participă și solistul Daniel Iordachioaie. 

”În ultima vreme se întâmplă din păcate foarte des să trebuiască să particip la astfel de evenimente. Singurul lucru care îmi trece acum prin minte este să îi rog pe cei care ne urmăresc să-și iubească artiștii atunci când sunt în viață că apoi…” - a declarat Daniel Iordachioaie. 

UPDATE 11, ora 15.00:
În continuare ia cuvântul Viorel Gavrilă, din partea Uniunii Compozitorilor şi Muzicienilor din România şi a Asociației Drepturilor de Autor. "Prin piesele lui va fi nemuritor în sufletele noastre", a conchis compozitorul Viorel Gavrilă. 
         
Din partea colegilor şi a studenților de la Facultatea de Arte ia cuvântul prof. univ. dr. Ioan Ardelean. "Trebuie să mărturisim, iubiții mei, că in rândul nostru am avut un om deosebit", a spus Ardelean.


UPDATE 10, ora 14.50:
A venit rândul lui Alexandru Arșinel să spună câteva cuvinte despre Dumitru Lupu: „Nimeni nu se aștepta ca Mitica să ne facă surpriza asta dureroasa. Am văzut la televizor şi i-am spus soției mele că trebuie să plec la Constanţa (…) Nu știți câtă pasiune a pus în profesia lui (...), nu știți ce calități a avut acest frate drag”, a mai spus marele actor vorbind despre pasiunea lui Dumitru Lupu şi lupta lui pentru Revista constănțeana (n.r. Teatru de Revistă Fantasio), azi disparuta.        

               


UPDATE 9, ora 14.30:
Slujba propriu-zisa s-a încheiat, iar cei care l-au cunoscut sunt invitați sa ia cuvântul. Din partea Universității „Ovidius” vorbește prorectorul prof. univ. dr. Mihai Gârţu. Acesta vorbește despre prof. univ. dr. Dumitru Lupu ca fiind un model pentru studentii săi „Era un model de conduită morală (...). Vedea in Universitate un templu al cunoasterii…”                       

UPDATE 8, ora 13.40:
Printre cei care au venit să-l conducă pe ultimul drum pe maestru se numără Zanfir Iorguş, fost primar al municipiului Mangalia, Aurel Papari, preşedintele Universităţii Andrei Şaguna, Ion Botescu, preşedintele Senatului Universităţii „Ovidius”, Alexandru Arşinel, prof. univ. dr. Daniela Vitcu, soții Monica si Horațiu Cherecheș, coregrafa Stela Cocârlea şi Corina Martin.

UPDATE 7, ora 13.30:
Convoiul funerar a ajuns în faţa Bisericii Sf. Gheorghe.

UPDATE 6, ora 13.20:
Cortegiul a ajuns la Universitatea „Ovidius”, acolo unde Dumitru Lupu a profesat.

UPDATE 5, ora 13.00:
Sicriul cu trupul neînsufleţit al compozitorului Dumitru Lupu a ajuns în faţa teatrului Fantasio, unde este așteptat de câteva zeci de persoane.

UPDATE 4, ora 12.45:
În aceste momente, cortegiul funerar se îndreaptă spre Teatrului Fantasio. Printre persoanele adunate în faţa teatrului se află şi Liviu Manolache.UPDATE 3, ora 11.55:
La ceremonie a ajuns şi Garda de Onoare din care fac parte militari din cadrul Forţelor Navale.UPDATE 2, ora 11.40:
Mai multe personalităţi din lumea artistică dar şi autorităţi publice locale au depus coroane de flori la căpătâiul maestrului. Printre cei care au depus coroane se află Gabriel Dorobanţu, Fuego, Primăria Municipiului Constanța, UCMR-ADA, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.UPDATE 1, ora 11.30:
Cortegiul funerar va pleca de la casa mortuară spre Teatrul Fantasio. Zeci de persoane au venit să-l conducă pe ultimul drum pe cel care a fost Dumitru Lupu. La faţa locului se află şi Poliţia Locală.

Citește și

 Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • TUTUIANU MIHAIL 24 Jul, 2017 16:19 DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!!