Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:26 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Monica Macovei CSM nu trebuie să se considere buricul pământului

ro

26 Jul, 2015 22:28 1603 Marime text
 
Monica Macovei a declarat în această seară, în cadrul emisiunii "X-Press", la B1 TV, că CSM nu ar trebui să se considere buricul pământului și că nu ar trebui să schimbe ceva fără să se consulte cu magistrații români.
 
Declarația Monicăi Macovei vine după ce vineri ministrul Cazanciuc, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, şi conservatorul Bogdan Ciucă ar fi făcut "planul de bătaie" pentru modificarea legilor justiţiei. 
 
Potrivit jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei, ar fi avut loc o întâlnire secretă, în urma căreia s-ar fi decis ca mandatul şefilor din parchete să fie de doar 4 ani. De asemenea, statutul unor funcţii din Ministerul Public şi de la instanţe ar putea fi modificat. Întâlnirea e cu atât mai suspectă cu cât a avut loc în vacanţă, fără consultarea sistemului de justiţie. Contactat telefonic, preşedintele CSM, judecătorul Marius Tudose a confirmat întâlnirea şi a recunoscut că a discutat cu ministrul Justiţiei planul de bătaie pentru modificarea Legilor Justiţiei, dar pentru luna septembrie, după ce îşi va consulta colegii.
 
În urma acestui articol, CSM s-a sesizat și trimis un comunicat de presă în care precizează următoarele: 
 
1. Întâlnirile avute astăzi, 24 iulie, de preşedintele CSM cu ministrul Justiţiei şi, apoi, cu preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, au avut loc la sediul CSM, în cursul dimineţii, în timpul programului de lucru; accesul în sediul CSM a persoanelor menţionate fiind realizat prin intrarea oficială a clădirii, destinată accesului publicului şi angajaţilor Consiliului. În aceste condiţii, o astfel de întâlnire nu poate fi catalogată drept „secretă".
 
2. Întâlnirile au avut ca obiect discutarea unor aspecte tehnice legate de comunicarea inter-instituţională în perioada imediat următoare, având în vedere programele de concedii de odihnă ale persoanelor menţionate şi jalonarea unor repere temporale pentru proiectele instituţionale comune aflate în derulare. 
 
3. În cadrul acestor întâlniri nu au fost dezbătute niciun fel de proiecte de legi sau proiecte de modificare a acestora. Potrivit legii, conducerea CSM nu poate să îşi asume nicio propunere de modificare a vreunei legi fără o decizie plenară.
 
4. Neavând un caracter decizional şi/sau de impact asupra activităţilor instituţiilor reprezentate, întâlnirile nu au fost anunţate pe agenda preşedintelui CSM.
 
5. Vicepreşedintele CSM, procuror Bogdan Gabor nu a participat la nici una din cele două întâlniri.
 
6. Prin tehnici clasice de decupare şi scoatere din context, autorii articolelor menţionate au  urmărit plasarea  intervenţiei  preşedintelui CSM într-o zonă a senzaţionalului mediatic iar speculaţiile referitoare la înţelegeri oculte privind procedura de numire a procurorilor şefi şi modificarea legilor justiţiei, deşi, cu generozitate, sunt indicate „surse din magistratură", nu corespund realităţii factuale.
 
Monica Macovei a mai precizat că este o minciună că întâlnirea a fost despre concedii, pentru că nu trebuie o întâlnire oficială pentru așa ceva și în niciun caz secretă.
 
"CSM confirmă că s-au întâlnit. S-a dus Ministrul Justiției, Bogdan Ciucă, cel care are și probleme penale, și președintele CSM, ca să discute despre concediu. Niciodată nu a avut loc o asemenea întâlnire. Instituțional, când am plecat în concediu eu am desemnat pe X în locul meu. Nu trebuia o întâlnire. Este o minciună. (...) CSM nu este etalonul justiției. Să nu facă nicio schimbare CSM fără să se consulte cu magistrații români. Să nu se considere buricul pământului", a spus Macovei.
 
Sursa: b1.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii