Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:35 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, a semnat contracte de finanţare ale unor proiecte pentru localităţile din judeţ(galerie foto)

ro

26 Mar, 2019 12:07 2131 Marime text
În aceste momente, la sediul Consiliului Judeţean Constanţa, are loc semnarea contractelor de finanțare pentru modernizarea infrastructurii rutiere a DJ 226 și DJ 226A.

Cele două contracte, „Modernizare Infrastructură de Transport Regională pe Traseul DJ 226 Corbu – Săcele – Istria – Mihai Viteazu” și „Modernizare Infrastructură de Transport Regională pe Traseul DJ 226 A – Cetatea Histria – DN 22/ Tariverde”, vor fi finanțate cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 ITI Delta Dunării. Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 28.8 milioane euro.

La eveniment sunt prezenţi Daniel Suciu, viceprim-ministru, ministru al dezvoltării regionale și administrației publice, Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, Jeni Crăciun, reprezentant al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud - Est, Adrian Gâdea, secretarul de stat în MDRAP, Decebal Făgădău, primarul municipiul Constanţa, Mirela Matichescu administratorul public al judeţului, precum și reprezentanți ai autorităților locale din județul Constanța.

"Sunt proiecte pentru locuitorii județului Constanţa și a județului Tulcea. Mă bucur că reușim să facem acești pași mici dar siguri. Facem apel ca în momentul în care vom da drumul la licitații să nu se blocheze, să nu fie contestate", spune președintele CJC, Horia Țuțuianu.

Ministrul Dezvoltării, vicepremierul Daniel Suciu, i-a urat "la mulți ani" primarului comunei Cumpăna, Mariana Gâju.

"Nu semnăm doar două proiecte, am venit și pentru altele. Se va semna și un proiect pentru Agigea. o şcoală cu clasa 0 şi un al patrulea proiect pe POCA, beneficiar CJC. Și voi face și o vizită la Cumpăna, să vedem în ce stadiu e proiectul pentru ANL-uri semnat acolo", a declarat ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu.

Ministrul va avea o discuție tehnică cu primarii din județ despre PNDL, codul administrativ și despre toate proiectele derulate în județ cu sprijinul Ministerului Dezvoltării.

Proiectele celor două drumuri, din punct de vedere tehnic, este prezentat de directorul direcției proiecte din cadrul CJC, Elena Georgescu. Primul drum are durată de implementare 44 de luni şi o valoare a contractului de 23 de milioane de euro.

Al treilea proiect, "modernizare stații autobuz, pistă biciclete în localitatea Corbu", proiectul pe PoCa, va costa 500.000 de euro.

Realizarea strategiei de dezvoltare a județului și digitizarea arhivei CJC va avea o durată de finalizare de 24 de luni.

Proiectul de la Agigea este prezentat de primarul Cristian Cârjaliu. Investiția va ajunge la 2,5 milioane de euro. Noua şcoală va avea 25 de săli de clasa, teren de sport acoperit și un alt teren de sport descoperit. Această şcoală va avea o seră unde copiii își vor dezvolta abilități.

Valoarea tuturor proiectelor semnate de astăzi vor ajunge la peste 30 de milioane de euro, spune vicepremierul Suciu.

Noi detalii despre reabilitarea Cazionului din Constanţa

"Săptămâna trecută când am fost la Constanţa, va spuneam ca urmeaza promovarea acestui proiect în comitetul tehnic. Acest lucru s-a întâmplat ieri. Depășesc 115 milioane de lei. Urmează comitetul interministerial şi apoi, la sfârşitul lunii aprilie, va fi aprobată Hotărârea de Guvern. În luna mari, vom demara licitația pentru proiectul de reabilitare a Cazionului", a anunţat Suciu.

Vicepremierul a mai spus că s-a dat ordinul de începere a proiectării şi la  proiectul Sala Polivalentă, proiect în valoare de  68 de milioane de lei.

Acesta a mai afirmat că a avut o discuție cu primarul Decebal Făgădău și pentru bazinul de înot, care se va realiza prin PNDL, precum  şi două cămine studențești pentru UMC și Ovidius.  Totodată vicepremierul a anunţat că va demara şi proiectul de  reabilitare a sinagogii din municipiul Constanța.  Potrivit lui Suciu, toate aceste proiecte au finanţare.

Constanţa va avea un stadion nou

Ministrul a anunțat că împreună cu administrația locala din Constanţa vor găsi pe viitor soluții pentru ca municipiul Constanța să aibă un stadion nou. Deocamdată nu a putut avansa un termen exact dar are în vedere această investiţie.

"Gheorghe Hagi avea mare dreptate în tot ceea ce a declarat zilele acestea. România trebuie sa îți îmbunătățească infrastructura, avem nevoie de stadioane, noi, moderne. Sunt convins ca vom găsi soluții ca stadionul care poartă numele celui mai mare fotbalist român să arate impecabil", a mai spus Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării.

E prezent  la întâlnirea cu primarii şi cu oficialii de la Ministerul Dezvoltării și senatorul Nicolae Moga care reiterează necesitatea urgentării proiectelor alimentarii cu gaze în județ şi le-a transmis primarilor să scrie proiecte și să acceseze banii guvernamentali.

Primarii din judeţul Constanţa îi transmit viceprimarului că au nevoie de bani pentru cofinanţarea proiectelor

Primarul Comunei Cumpăna, Mariana Gâju: "Constanţa avea demult nevoie de o întâlnire cu vicepremierul și ministrul Dezvoltării. Domnule vicepremier nu veți scăpa de noi! Avem nevoie de proiecte care transced mandatele noastre de primari. Din păcate o problemă sunt constructorii care se înscriu la licitații, constructori neserioşi. Ne este frică, că nu vor termina proiectele. Nu avem nicio putere să îi impiedicăm. Legislația este greşită. Știu că nu aveți posibilitatea demarării PNDL 3 din cauza OUG 114. Trebuie să găsim soluții domnule vicepremier. În Constanţa suntem prea oropsiți și nu am primit înapoi sumele pe care constănţenii le plătesc la bugetul de stat".

"În ceea ce privește educația, ori dați tot ce ţine de școală ministerului Educației ori administrației locale. Copilul cu două moașe nu reușește. Cerem promovarea cu celeritate a hotărârilor de guvern. Așteptăm de 10 ani să ne treacă o hotărâre de guvernare. Nu este posibil aşa ceva", mai spune Gâju.

Primarul Gheorghe Grameni de la Mihai Viteazu: "Sunt de 19 ani primar dar nu am reușit decât un proiect de pietruire prin săpare în 2004. Astăzi ni s-a semnat al doilea proiect. În ultimii doi ani am câștigat proiecte pentru o şcoală nouă".

Rugămintea lui este să fie susținut pentru aceste proiecte chiar dacă este primar liberal.

Proiectele de la Mihai Viteazu sunt şcoala, apă și canalizare ITI Delta, asfaltare 6 km și un proiect pentru zonele defavorizate de 2 milioane de euro.

"Opt milioane de lei va avea Consiliul Județean Constanţa pentru echilivrarea bugetului. Astfel încât, vor fi bani pentru susținerea proiectelor din localități", spune ministrul Dezvoltării.

Gheorghe Moldovan, primar Albeşti: "Am depus și noi proiecte pe PNDL pentru şcoală, drumuri şi cămin cultural". Primarul întreabă dacă proiectele depuse în trecut și declarate neeligibile pot fi redepuse anul acesta.

Nicola George, primar Aliman a depus două proiecte pe PNDL şi mai are nevoie de un milion de euro pentru cofinanțare.

Gheorghe Alexa, primarul Cogealac, a depus PNDL în 2016, dar nici până acum nu a semnat unul dintre contracte.

Viceprimarul de la Cobadin felicită ministerul Dezvoltării pentru sprijin pentru construcția şcolii și asfaltarea de 8 km de drum dar are o durere: "Din 2009 încercăm să facem o sală de sport. Avem 2000 de locuitori. Cerem să fie finanțată o sala de sport cu alfterechool".

Totodată, acesta mai cere sprijin pentru finanţarea unui proiect pentru alimentare cu apă.

George Scupra, primarul din Ovidiu, cere sprijin pentru un drum care să ajute turiștii să ajungă din Ovidiu în Mamaia în 5 minute, nu în două ore. Soluția ar fi ca proiectul să fie preluat de CJC, spune primarul.

Gheorghe Frigioi, primarul din Crucea: "Din ce văd PNDL au ridicat România. Sunt foarte multe localități care au nevoie de aceste programe. Avem opt proiecte pe PNDL 1 şi 2. Avem studiile de fezabilitate. Dacă există un proiect ca se dovedește că implementarea lui nu atinge obiectivul scontat, se pot transfera banii către alte proiecte?"

Ministrul Dezvoltării răspunde că "nu".

Daniel Suciu le-a transmis edililor din judeţul Constanţa că indiferent de culoarea politică vor fi sprijiniţi şi nu vor  pedepsiţi, aşa cum s-a întâmplat în timpul altor guvernări..

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii