Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:09 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Competiţie la vârful USL între liderii PNL şi PSD Strategia lui Antonescu pentru câştigarea baronilor. Ce spun juriştii USL

ro

26 Sep, 2013 08:01 1517 Marime text
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a avansat ideea unei legi de amnistie pentru aleşii locali care au probleme cu ANI. Iniţiativa lui Antonescu se adaugă promisiunilor avansate recent de către vicepremierul PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia primarii nu vor răspunde penal pentru actele contrasemnate de subordonaţii lor.
Potrivit romanialibera.ro, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că susţine ideea unei legi de amnistie în legătură cu aleşii locali în cazul cărora Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat un conflict de interese de tip “public-public”. Crin Antonescu a avansat o soluţie şi pentru situaţia incompatibilităţilor - un recurs în interesul legii al Ministerului Justiţiei.                                                                                                                                „Nu avem de fapt, cel puţin potrivit filosofiei occidentale, un conflict de interese pentru că un conflict de interese este între public şi privat, acolo avem public – public”, a fost argumentaţia lui Antonescu.
„Soluţia mea, pe care doresc să o discutăm, şi cred că o putem adopta, ca să scoatem aceşti oameni care nu au greşit dintr-o situaţie imposibilă, este pe de o parte o lege de amnistiere în ceea ce priveşte conflictul de interese – pentru că asta e acuzaţie penală şi amnistierea poate să acţioneze retroactiv strict pe aceste speţe, iar în ceea ce priveşte incompatibilităţile cred că aici trebuie să solicităm ministrului Justiţiei un recurs în interesul legii”, a continuat şeful Senatului.
 
Ce ar putea rezolva cele două posibile soluţii indicate de Crin Antonescu?
 
Potrivit Constituţiei, Parlamentul poate da o lege de amnistie sau de graţiere colectivă. USL are majoritatea parlamentară şi, dacă soluţia este acceptată de alianţă, actul normativ poate trece fără emoţii prin Parlament.
Variante juridice
Problema este că amnistia este o măsură care înlătură răspunderea penală, dar majoritatea aleşilor locali au probleme de incompatibilitate, care fac obiectul unor procese de natură civilă.
Cea de-a doua variantă, recursul în interesul legii este o măsură menită să asigure aplicarea unitară a legii la nivel naţional.

Mai citeşte şi

Ponta il ironizeaza pe Antonescu pe tema declaratiilor privind amnistia primarilor



Procurorul general, din oficiu sau la cererea ministrului Justiţiei, Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi Avocatul Poporului au îndatorirea să ceară Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) să se pronunţe asupra problemelor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti. 
Soluţia ÎCCJ devine obligatorie pentru instanţele de judecată, dar nu are efecte asupra deciziilor deja pronunţate.
Care este miza acestei măsuri? Potrivit ANI, 108 preşedinţi de consilii judeţene şi primari sunt acuzaţi de incompatibilitate, dar doar 18 cazuri au primit verdictul definitiv al instanţelor. Restul se află în diferite stadii şi acestor cazuri li se poate aplica soluţia identificată de ÎCCJ.
Varianta amnistierii a primit rapid susţinerea primarului PSD din Constanţa, Radu Mazăre. De altfel, aleşii locali ai USL le-au cerut, de mai multe ori, liderilor de la centru să le rezolve problemele de integritate.
Ce spun juriştii USL
Mai multe detalii şi ce spun juriştii USL pe romanialibera.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii