Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:22 17 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Compania miliardarului Comănescu se va prezenta la o nouă licitaţie a Gazprom

ro

13 Sep, 2013 02:56 2266 Marime text
Grup Servicii Petroliere va participa la o licitaţie organizată de Gazprom Neft, companie deţinută în proporţie de 95,68 % de Gazprom. Gazprom Neft, care deţine 56,15% din compania petrolieră sârbă NIS are deja 12 benzinării în România, ultimele două deschise recent pe Autostrada A1, la kilometrul 59. GSP va participa la o selecţie deschisă de oferte (licitaţie) vizând un contract de furnizare a unei instalaţii de foraj autopropulsate.
Instalaţia va fi destinată construcţiei unei mari sonde de explorare din zăcământul petrolier Dolginskoye din zona rusească a Mării Arctice.
De altfel, contractele GSP în teritoriul fost sovietic sunt deja de notorietate, una dintre cele mai cunoscute firme pentru care prestează lucrări compania lui Gabriel Comănescu fiind chiar gigantul rus Gazprom. Este motivul pentru care, în a doua jumătate a lunii aprilie, GSP a hotărât deschiderea unei filiale în Moscova, pe una dintre străzile de business ale capitalei Rusiei.
GSP a finalizat deja o conductă submarină de gaz de 160 de km pentru ruşii de la Gazprom, după un contract semnat în 2009, contract de circa 270 de milioane de dolari. Anul trecut, tot GSP presta pentru ruşi servicii de cercetare şi suport la gazoductul South Stream.

Compania lui Comănescu vrea să construiască o sondă de prospecţiune şi pentru NK Priazovneft, companie controlată indirect de Rosneft, cel mai mare producător de ţiţei din Rusia. Forările vor avea loc în partea de nord a Mării Negre, mai precis în Marea Azov, perimetrul Temruksko – Akhtarskly. Pentru acest perimetru, GSP a hotărât să participe la licitaţia pentru selectarea contractorului de foraj pentru construcţia sondei de prospecţiune nr. 1 “Geologicheskaya”, folosind o instalaţie autopropulsată.
De curând, şi compania irlandeză de petrol şi gaze Petroceltic a apelat la GSP. Irlandezii  au început forajul la prima sondă de explorare din blocul Cobălcescu-Est, din apele teritoriale româneşti ale Mării Negre, lucrările fiind executate de către Grup Servicii Petroliere.
Compania miliardarului român are activităţi până şi în Marea Nordului iar Comănescu urmăreşte mai multe potenţiale proiecte de investiţii în spaţiul fost sovietic, mai ales în ţări precum Azerbaidjan, Turkmenistan şi altele.
În prezent, acţionarii GSP sunt Upetrom Group Management (90% deţinere), Gabriel Comănescu (5%) şi RCI Grup de Consultanţă (5%).
Sursa: energyreport.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii