Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:39 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Colonelul (r) Remus Macovei, lansare de carte la Constanța, de Ziua Armatei Române (galerie foto)

ro

25 Oct, 2018 11:53 2321 Marime text
Sala Remus Opreanu din cadrul Instituției Prefectului Județului Constanța găzduiește astăzi de la ora 11.30 lansarea volumului „Cartea de aur a eroilor musulmani jertfiți sub tricolor – Campaniile 1916-1919 și 1941-1945“ scrisă de col. (r) Remus Macovei, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria“ Filiala Constanța.
 
Lucrarea a apărut la Editura Imperium din Constanța și a fost finanțată de Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

La eveniment participă alături de alți invitați Costin Scurtu, directorul Filialei Constanţa a Muzeului Militar Naţional „Ferdinand I“ și reprezentanții Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României. 

UPDATE. 11.55

Colonelul Florin Marian Barbu de la Brigada 9 Mecanizată Mărășești a urat un călduros „La mulți ani“ Armatei Române și laudă inițiativa colonelului (r) Remus Macovei care prezintă istoria și eroismul musulmanilor. 

"Vreau să vă mai aduc în atenție un alt aspect. Încă avem militari musulmani. Chiar anul trecut s-au întors din teatrele de operație din Afganistan militari musulmani" - a declarat col.  Barbu. 

La rândul său, Costin Scurtu, directorul Filialei Constanţa a Muzeului Militar Naţional „Ferdinand I“ a declarat că alegerea prezentării acestei cărți de Ziua Armatei a fost cea mai bună.

„Eroismul trebuie lăudat indiferent de etnie și religie. Această carte care poartă semnătura col. Remus Macovei laudă eroismul. Această lucrare are documente, are foarte multe date. Ați putea spune că e plictisitoare, dar o să fiți surprinși și nu veti mai putea sa o lăsați jos din mână. O să vă gândiți la familiile voastre. Se întâmpla ceva foarte rău cu generațiile de astăzi adulte. Aceste povești vor dispărea odată cu noi" - a menționat Costin Scurtu. 

„Vreau să vă mulțumesc pentru că suntem împreună și de Ziua Armatei reușim să ne aducem aminte de înaintașii noștri care s-au jertfit ca noi să trăim mai bine. Am avut norocul ca la ziua națională a Greciei să stea lângă mine un distins domn. I-am spus că în an centenar să scoatem o carte despre eroii musulmani. Apoi m-a sunat că se rezolva. Proiectul a fost aprobat și am putut scoate lucrarea în 600 de exemplare. În 2013, am scos un volum "militarii musulmani din Armata Română". Acolo am dat datele pe care le-am găsit în arhivele din Constanța dar vorbeam de militari dându-le numele. Unde au murit... lucrarea aceasta are meritul că prezintă fiecare din acești militari cu datele personale pe care le-am găsit in arhive. Aceste date există numai aici. În arhivele MApN nu există decât date nominale" - a declarat col. (r) Remus Macovei. 


La rândul său, contraamiralul Ștefan Nicolae salută inițiativa a colonelului.

"Reprezintă o ofrandă celor 140 de ani pe care îi vom împlini curând. Se înscrie ca o lucrare de căpătâi închinată Centenarului"


Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii