Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:22 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Club de fotbal, finanţat ilegal

ro

16 Dec, 2015 13:19 1032 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:
 
DORIN FLOREA și KISS IMOLA, primar al municipiului Tîrgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
KISS IMOLA, director economic ai municipiului Tîrgu Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
 
CIOBAN MARIA, MAIOR SERGIU-CLAUDIU, BENEDEK ISTVAN, FĂRCAȘ IOAN, BAKO LASZLO ATTILA, MĂCEȘANU EMIL VIRGIL, funcţionari în cadrul primăriei Tîrgu Mureș, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
 
MAN IOAN NUCU, președinte al ASOCIAȚIEI SPORTIVE „FOTBAL CLUB ASA 2013” („FOTBAL CLUB MUNICIPAL”) Tîrgu Mureş, la data faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
      - deturnare de fonduri, în formă continuată ( 105 acte materiale),
       - spălare de bani,
 
- ASOCIAȚIA SPORTIVĂ „FOTBAL CLUB ASA 2013” („FOTBAL CLUB MUNICIPAL”) Tîrgu Mureş, cu privire la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
La data de 18 iulie 2013, inculpatul Dorin Florea, în calitate de primar al municipiului Tîrgu Mureș și ordonator principal de credite, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș, întrucât aceasta avea obligații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat.
Concret, inculpatul Dorin Florea, beneficiind de sprijinul inculpaţilor Bako Laszlo Attila şi Măceșanu Emil Virgil, a inițiat, în condiții ilegale, un proiect de hotărâre de consiliu local care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotărârii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7.500.000 lei pentru sezonul competițional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Tg. Mureș și Fotbal Club Municipal Tg. Mureș.
La acea ședință au participat, pe lângă secretarul Primăriei Municipiului, inculpata Cioban Maria care a contrasemnat documentul respectiv şi consilierii  Maior Sergiu-Claudiu, Benedek Istvan şi Fărcaș Ioan care erau şi membri în Consiliului Director al Asociaţiei Sportive „FOTBAL CLUB ASA 2013” („FOTBAL CLUB MUNICIPAL”) Tîrgu Mureş şi care cunoşteau faptul că entitatea respectivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat, neputând astfel beneficia în condiții
legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Tîrgu Mureş.
Ulterior, inculpatul Dorin Florea a încheiat și a semnat, în condiții ilegale, ca reprezentant al municipiului Tîrgu Mureș, alături de inculpata Kiss Imola, în calitate de directorul economic, un contract de asociere cu Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș, contract vizat de inculpatul Măceșanu Virgil în calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociații sportive, de la bugetul local, suma de bani respectivă.
Inculpaţii Dorin Florea şi Kiss Imola au beneficiat de ajutorul inculpatului Man Ioan Nucu care:
 - a omis să le aducă la cunoștința celor doi faptul că asociația sportivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat în sumă de 3.578.387 lei, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Tîrgu Mureş, prin
- a depus o documentație incompletă de solicitare a sprijinului financiar de la Municipiul Tîrgu Mureş (documentație din care lipsea formularul de solicitare a finanțării, declarația de imparțialitate, curriculum vitae al coordonatorului de proiect, precum și anexele referitoare la documentele de înființare a asociației sportive, certificatul de identitate sportivă, dovada afilierii la federația Sportivă Națională de specialitate, dovada depunerii situației financiare la data de 31 decembrie anul precedent la organul fiscal competent, certificatul de atestare fiscală, certificatul fiscal),
- a semnat contractul de asociere menționat, în calitate de președinte al ASOCIAȚIEI SPORTIVE „FOTBAL CLUB ASA 2013” („FOTBAL CLUB MUNICIPAL”) Tîrgu Mureş.
Efectiv, asociației sportive amintite mai sus i-a fost virată suma totală de 7.053.000 lei, din care inculpatul Man Ioan Nucu, cunoscând că banii provin ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni, a achitat obligaţii către bugetul general consolidat al statului în suma totală de 551.831 lei şi către o unitate bancară, cu titlu de rambursare credit, în valoare de 600.000 lei.
Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș cu suma de 7.053.000 lei, plătită asociației sportive în perioada 21.08.2013 - 31.05.2014, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș.
 
În cauză, D.G.R.F.P. Brașov – Agenţia Judeţeană  a Finanţelor Publice Mureș s-a constituit parte civilă cu suma de 7.215.121 lei.
 
În cauză, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatului Man Ioan Nucu. De asemenea, a mai fost dispusă poprirea sumelor de bani deținute de către ASOCIAȚIA SPORTIVĂ „FOTBAL CLUB ASA 2013” Tîrgu Mureş.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii