Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:45 25 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea In Memoriam Teodor Burada. 96 de ani de la dispariția autorului primei monografii etnofolclorice dobrogene

ro

16 Feb, 2019 00:00 1737 Marime text
Descendent din vechi familii de aromâni stabiliți în Moldova, unde bunicul său ajunge vornic, Teodor T. Burada (3 octombrie 1839) este fiul profesorului Tudorachi Burada - trecut prin școala de psaltichie de la București și autor al primei cărți de teorie a muzicii europene, și al Mariei Isăcescu-Burada, prima femeie traducătoare de teatru în limba română și cunoscătoare a mai multe limbi străine.
 

 
Teodor Burada învață muzica și limbile străine în familie, apoi vioara cu Alexandru Flechtenmacher, Paul Hette și Eduard Hübsch, pianul cu Constantin Ionescu - Gross, și-și lărgește orizontul cultural cu profesori de talia lui V. A. Urechia - la limba și literatura română, Grigore Cobălcescu - științele naturale, Foulquier - limba franceză, Ștarke - limba germană etc.
 
Pregătirea sa în Academia mihăileană și în tânăra universitate ieșeană, la Facultatea de Drept - absolvită cu calificativul eminente, este completată la Paris, perfecționându-se în domeniul muzical cu Delphin Jean Alard - la violină și Henri Reber și Louis Clapisson - la armonie, fiind primul student moldovean la Conservatoire imperial de musique et déclamation (1861 - 1865).
 
În același timp, frecventează și Școala de poduri și șosele și Facultatea de Drept din Paris. Această pregătire de excepție pe tărâm muzical îi va permite o vastă activitate concertistică atât în țară, cât și în străinătate, în special în țările pe care le-a vizitat din interese etnologice și folcloristice.
 
A fost primul profesor de violină al Conservatorului înființat în 1860, de Cuza și Kogălniceanu, și apoi a fost profesor de teorie - solfegii la instituția ieșeană, unde se întâlnea cu Gavriil Musicescu, cu Eduard Caudella și cu Titus Cerne.
 
Debutează în publicația „Almanahul muzical”. Membru al Junimii din anul 1878, Teodor Burada activează mai ales în cadrul Societății Științifice și Literare din Iași, al cărei președinte este timp de mai mulți ani, și colaborează la „Convorbiri literare”, „Arhiva”, „Revista pentru istorie, arheologice și filologice” și „Românul”. Își câștigă existența lucrând, totodată, ca magistrat și profesor la Conservatorul de Muzică din Iași. Preocupările în domeniul istoriei literare se concretizează în cărțile: „Istoria teatrului în Moldova” (I-II, 1915-1922) și „O călătorie în Dobrogea” (1880). A editat publicațiile „Almanahuri muzicale din țara noastră” și un „Dicționar muzical”. A realizat culegeri de folclor, cercetări de arheologie, etnografie, istorie, filologie, bizantinologie. Teodor Burada s-a stins la 17 februarie 1923.
 
Pentru o activitate atât de intensă și diversă ca domenii și forme de manifestare, la dispariția sa, Nicolae Iorga afirma că Burada a fost un artist „dăruit pentru binele obștesc”, caracterizat de „o modestă hărnicie în serviciul patriei”.
 

Într-un alt secol - și evident la o altă scară , Burada se regăsea în modelul său de dincolo de aproape două veacuri, Dimitrie Cantemir, mai ales în ceea ce privește scrutarea spiritualității populare, căci Descriptio Moldaviae va avea numeroase corespondente și prelungiri peste aproape două veacuri, semnate de Teodor T. Burada, începând cu bine-cunoscuta încercare monografică regională, „O călătorie în Dobrogea” (1880). Se deschide prin această lucrare drumul cercetării spiritualității populare românești pe zone culturale, cartea lui Teodor T. Burada fiind considerată cu îndreptățire „cea dintâi încercare din istoria folcloristicii românești de cercetare monografică etnofolclorică a unei regiuni”.
 
Paginile ei au valoarea unui tezaur. Mulți spun că ar fi însuși actul de identitate culturală a tuturor dobrogenilor. Vorbim despre prima culegere de folclor de pe teritoriul cuprins între Dunăre și Mare, scrisă la sfârșitul secolului al 19-lea de Teodor T. Burada, după o călătorie în Dobrogea. Oameni pasionați de la Centrul Cultural din Constanța au căutat cartea, au retipărit-o și au dăruit-o dascălilor ce vor să le predea copiilor folclorul autentic.
 
Deși ar fi trebuit să stea la loc de cinste în bibliotecile județene din Dobrogea, volumul se găsește, în ediția originală, doar la Centrul Cultural din Constanța ce poartă numele reputatului specialist. Cartea a fost împrumutată de la  Biblioteca „V.A. Urechia”  din Galați, pentru a putea fi retipărită. La Centrul Cultural „Teodor T. Burada” din Constanța există o colecție de cărți vechi pe care le puteți răsfoi oricând. Cea mai îndrăgită rămâne însă „O călătorie în Dobrogea”.
 
Printre satele colindate și descrise de Burada în cercetarea sa folclorică de tip monografic se numără Ostrov, Perjoaia, Rasova, Cochirleni, Topalu, dar și  Somova și Niculițel.
 
Sursa text: revista Muzica nr. 2 din 2010. Vasile Vasile - „Teodor T. Burada - ctitor al muzicologiei românești (18
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii