Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:57 19 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța, la a doua ediție a „Share your blood, save a life”

ro

12 Mar, 2016 23:49 967 Marime text
 
JCI Constanța împreună cu Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța invită oamenii la a doua ediție a proiectului destinat comunității constănțene „SHARE YOUR BLOOD, SAVE A LIFE!” în perioada 21 – 23 martie 2016.
 
Este o campanie de donare de sânge și totodată de conștientizare a nevoii de sânge din unitățile medicale, nevoie care poate fi acoperită prin efortul nostru, al tuturor. Campania se va desfășura în perioada 21 – 23 martie 2016 între orele 8.00 -12.00 la sediul Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța, situat pe strada Nicolae Iorga nr. 85.
 
Prin această inițiativă, JCI Constanța dorește să încurajeze tinerii orașului nostru să doneze sânge. A fi donator de sânge este un gest voluntar, umanitar, neremunerat și, de cele mai multe ori, anonim. Este o acțiune făcută din suflet pentru a salva o viață de om!
 
Stiați că, donând 450 – 500 ml de sânge, puteți salva până la 3 vieți omenești? Cantitatea de sânge donat se reface ca volum într-un interval de timp de la câteva ore până la 2 săptămâni. Donând sânge, puteți fi eroul necunoscut al unui om aflat la nevoie, pe patul de spital.
 
Pe lângă bucuria de a ajuta, de a salva vieți, există și alte beneficii personale ale acțiunii de donare de sânge. Pentru o viață sănătoasă chiar se recomandă să donăm periodic cantități mici de sânge. Studiile medicilor au arătat că:
 
1. donatorii își reduc semnificativ riscul de atacuri cardiovasculare, riscul de se îmbolnăvi de cancer și riscul de a paraliza.
2. donarea de sânge înseamnă și o pierdere de calorii; pentru fiecare 250 ml de sânge donați se consuma 700 de calorii.
3. când donați, vă ajutați organismul să-și împrospăteze sângele și să-și crească imunitatea.
4. crește rezistența la traumatisme, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai ușor, fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.
 
În plus, pentru a putea dona sânge, vi se efectuează un mini-set de analize gratuit, inclusiv se măsoară tensiunea, ritmul cardiac, temperatura corpului și nivelul de fier din sânge.
 
Criterii pentru donatorii de sânge:
 
Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18-65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatita, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inima.
 
Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care sa reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice.
 
Cu două zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice!
 
În ziua donării se recomandă un mic dejun ușor și minim 500 ml lichide.
 
Persoanele care s-au decis să doneze sănge sunt așteptate la Centrul de Transfuzii Sanguine din Constanța, strada Nicolae Iorga nr. 85, având asupra lor un act de identitate (buletin, carte identitate, document provizoriu de identitate, permis de conducere, pașaport), în original și în termenul de valabilitate.
 


Sursa foto: Facebook 

Ti-a placut articolul?

Comentarii