Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câte dosare a preluat Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie de la data la care a devenit operaţională

ro

28 Feb, 2019 21:03 1167 Marime text
Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a preluat, de la data la care a devenit operaţională, 1.422 de dosare, iar peste 3.000 au fost închise, a declarat, joi seară, procurorul şef Gheorghe Stan, conform Agerpres.ro

"De la data la care a devenit operaţională, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a preluat 1.422 de dosare, aflate în curs de soluţionare, din care 70% au fost înregistrate ca urmare a unor sesizări din oficiu. Dosare cu o vechime în sistem de cel puţin doi ani şi care erau lăsate în nelucrare", a precizat Gheorghe Stan într-o declaraţie de presă.


El a adăugat că majoritatea sesizărilor din oficiu au fost în legătură cu soluţii pronunţate de magistraţi.

"Majoritatea sesizărilor din oficiu sunt în legătură directă de cauzalitate cu soluţiile pronunţate de magistraţi, în special judecători, în dosarele instrumentate de aceştia şi indiferent de materia în care s-a judecat cauza - civil sau penal", a menţionat Stan.


Acesta a precizat totodată că au fost închise peste 3.000 în care erau vizaţi judecători şi procurori.

"Prin procedura de operaţionalizare a secţiei şi prin transferul dosarelor de la diferite unităţi de parchet la această secţie, au fost închise peste 3.000 de dosare care vizau judecători şi procurori care nu erau soluţionate. Însăşi instituirea unui cadru instituţional corect a avut ca prim efect eliminarea a 3.000 de elemente care afectau independenţa judecătorilor şi procurorilor", a spus şeful Secţiei de investigare a magistraţilor.


Pe de altă parte, Stan a explicat că Serviciul de combatere a corupţiei din justiţie din cadrul DNA a fost înfiinţat fără implicarea Secţiei de procurori a CSM, în mod total netransparent şi fără vreo justificare.

"În cadrul DNA a funcţionat, până la înfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, un serviciu de combatere a corupţiei din justiţie, înfiinţat printr-un simplu ordin de către procurorul şef al DNA, este vorba de Ordinul nr. 10 din 31 ianuarie 2014. Înfiinţarea acestui serviciu s-a făcut fără implicarea Secţiei de procurori a CSM sau a plenului Consiliului, în mod total netransparent şi fără vreo justificare pe aspectul existenţei sau nu a unor magistraţi corupţi", a mai declarat Gheorghe Stan.


Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi-a început activitatea pe 23 octombrie 2018, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM.

Secţia a preluat dosarele cu magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de parchet, precum şi dosarele soluţionate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii