Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:29 22 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Castelul din Balcic, reședința cea mai dragă a Reginei Maria

ro

07 Sep, 2016 15:08 1890 Marime text
Pe lângă castelul Bran, castelul din Balcic a fost reședința cea mai dragă a Reginei Maria. Balcicul era într-un fel complementar Branului, fiind tot o reședință de vară, dar situată la mai mică altitudine, pe malul Mării Negre. Poziția lor geografică, dintr-un castel putându-se admira panorama Bucegilor și a Pietrei Craiului, iar din celălalt, întinsul mării, explică de ce regina le-a preferat tuturor celorlalte palate și castele regale.
 
Spre deosebire de Bran, Balcicul era în întregime creația Reginei Maria, toate clădirile complexului fiind construite după planurile și gusturile ei. Castelul din Balcic a fost ridicat pe un teren oferit reginei de către bancherul Jean Crissoveloni și mărit, prin achiziționare de către statul roman a altor terenuri de la localnici.

Clădirea principală a domeniului – așa-numitul palat din Balcic – era, de fapt, o vilă, numită „Tehna Juvah” (Cuibul solitar). Compusă din parter și două etaje, ea are 14 camere, două terase și un balcon. Fantezia reginei a făcut ca lângă vilă să se construiască un minaret turcesc, ce se integrează de minune ansamblului arhitectonic, dându-i un aer oriental. Constuirea a durat din 1925 până în 1929. A doua clădire era vila „Mavi Dalga”, avea 16 camere, acolo găsindu-se apartamentele principelui Nicolae și al doamnelor de onoare. Lângă ea era cea mai mare clădire a domeniului, Casa Suitei („Sabur Jevi”) cu un stil aparte, având camerele distribuite în formă de potcoavă, cu colonade spre mare și coloane spre interior. Regina a ordonat construirea a mai multe pavilioane în jurul palatului: Pavilionul de Odihnă, cel al Administrației, și cele numite „Izbânda”, „Ciuperca”, „Lingerie”, „Principele Nicolae”, „Prințesa Ileana” și „Cara Dalga”.

Pentru ca regina să poată admira marea, la Balcic a fost amenajată pe țărm o lojă romană pe coloane de piatră, tot de aici regina își urmărea fiica înotând. Pasionată de grădini și flori, regina Maria a reușit să amenajeze splendide terase: „Principesa Ileana”, „Regina Elisabeta”, „Regina Maria”, „Regele Alexandru”, „Principele Tomislav”, la care se adaugă grădinile „Ducky”, „Allah”, „Mircea”, „Cara-Dalga” și „Jeannin”. Lângă ele se aflau Baia Romană și Fântâna de Argint, scrie istorie-pe-scurt.ro.


Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?

Comentarii