Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:57 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Caravana Cinematografică a poposit la Constanţa

ro

11 Apr, 2011 19:21 1159 Marime text
Institutul de Investigaţie a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc(IICCMER) a lansat un proiect educaţional de analiză a fenomenului totalitar şi a culturii şi civilizaţiei în timpul regimurilor comuniste prin intermediul cinematografiei, proiect prin care îşi propune colaborarea cu licee prestigioase din diferite oraşe ale ţării în vederea unor proiecţii de filme, prezentate de către o persoană calificată din cadrul Institutului.

Aceste vizionări vor include un film românesc şi un film străin care să reflecte o temă care ulterior va constitui obiect de dezbatere în cadrul unei mese rotunde între unul dintre profesorii de istorie ai liceului, reprezentantul IICCMER, invitaţii desemnaţi de Institut şi publicul constituit din elevii de liceu.

Începând cu anul 2011, proiectul se va extinde şi la analiza celeilalte dimensiuni a fenomenului totalitar care a marcat istoria Europei în secolul XX, nazismul, şi în cadrul ei, a Holocaustului. În acest sens, o serie de filme ale unor regizori prestigioşi va constitui punctul de plecare pentru o dezbatere care ia în calcul mecanismul totalitar şi oferă posibilitatea de a reflecta asupra consecinţelor nazismului şi comunismului.

Anul acesta caravana se desfăşoară în lunile martie, aprilie şi mai, pe parcursul a două zile, în următoarele oraşe din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj, Suceava, Constanţa, Sibiu.

La Constanţa, gazdă va fi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" Constanţa. Evenimentul are loc astăzi şi mâine şi vor fi vizionate Cold Waves (2007), Alexandru Solomon şi „Good Bye Lenin!" (2003) de Wolfgang Becker . Vor lua cuvântul Lect.dr. Ileana Jitaru, Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius" Constanţa, Conf.dr. Sergiu Miculescu, Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius" Constanţa.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii