Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:25 10 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Călin Popescu-Tăriceanu, față în față cu secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, Louise Mushikiwabo. Ce teme au fost abordate

ro

12 Mar, 2019 16:15 852 Marime text
Preşedintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu a avut o întrevedere, astăzi, 12 martie a.c., cu secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF), dna Louise Mushikiwabo, în cadrul unui dejun de lucru oferit în onoarea înaltului oaspete care efectuează prima sa vizită oficială în România după preluarea funcției, la 1 ianuarie 2019.

La dejunul oficial au participat și dl senator Cătălin Dumitru Toma, vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică și membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei şi dl senator Titus Corlățean, membru al Comisiei pentru afaceri europene, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză din Senat.

Din delegația secretarului general al OIF au făcut parte dna Rennie Yotova, directorul Biroului regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est cu sediul la București (BRECO), și dl Jean-Pierre Ndoutoum, directorul Institutului Francofon pentru Dezvoltare Durabilă cu sediul la Quebec.

Dl Călin Popescu-Tăriceanu i-a adresat dnei Louise Mushikiwabo, fost ministru de externe al Republicii Rwanda, felicitări pentru alegerea sa recentă în funcţia de secretar general al OIF, subliniind că pentru România francofonia este parte a identității naționale și punte de legătură cu țări de pe alte continente, în special din Africa.

Înaltul demnitar român a evidențiat angajamentul României de a-şi consolida rolul, deja recunoscut în cadrul OIF, de pol regional al francofoniei europene și de a susține priorităţile mandatului noului secretar general, care sunt în concordanță cu priorităţile de politică externă şi de dezvoltare durabilă ale ţării noastre.

Totodată, a apreciat activitatea desfășurată de Biroul regional al OIF pentru Europa Centrală și de Est (BRECO) și de Biroul Agenției Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală și de Est, ambele cu sediul la București.

Au fost abordate și aspecte referitoare la întărirea dimensiunii politice a francofoniei și consolidarea profilului și relevanţei organizaţiei ca actor internaţional, fiind subliniată necesitatea unei utilizări mai eficiente și mai focalizate a resurselor și mijloacelor, deopotrivă la nivel guvernamental şi la nivel parlamentar, pentru realizarea obiectivelor strategice ale „francofoniei mileniului trei”.

În acest sens, interlocutorii au evidențiat importanţa valorificării, de către OIF şi operatorii săi, a întregului potenţial instituţional, uman, de experiență și creativitate, cu care Adunarea Parlamentară a Francofoniei poate contribui la promovarea scopurilor organizației și cunoașterea reciprocă mai aprofundată între statele membre.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii