Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:08 19 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bugetul Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a primit aviz favorabil în comisiile reunite de specialitate din Parlament

ro

11 Feb, 2019 15:33 590 Marime text
Bugetul Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prevăzut pentru anul 2019, a primit aviz favorabil, luni, din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament cu 12 voturi ''pentru'' şi 5 ''împotrivă'', informează Agerpres.ro

La proiectul de buget al MCSI nu a fost depus niciun amendament.

"În linii foarte generale, toate sumele din bugetul MCSI asigură îndeplinirea atribuţiilor ministerului şi a agenţiilor finanţate din bugetul ministerului. În 2018, a existat o plată singulară legată de capitalizarea Poştei. În bugetul ministerului au fost alocate 170 milioane de lei, iar în toamna anului 2018 au fost transferate pentru capitalizare către Poşta Română. Totodată, la rectificarea din toamnă existau alocate 110 milioane de lei pentru cazul de litigiu cu Microsoft, care au fost retraşi şi, acum, realocaţi de la începutul anului în eventualitatea în care, în urma litigiului, instanţa va hotărî că statul va trebui să plătească aceşti 110 milioane. Vorbim de un contract încheiat în anul 2013, legat de achiziţia unor licenţe Microsoft contra sumei de 33 de milioane de euro. Atunci, s-a hotărât trei plăţi egale, iar la momentul acela s-a plătit primă tranşă de 11 milioane de euro, urmând ca ulterior statul să achite şi celelalte tranşe. La cea de-a doua plată, consorţiul de firme a cedat creanţe unei bănci şi banca a venit şi a cerut a doua plată, fapt pentru care noi am spus că nu se încadrează în cerinţele legale şi acum există în litigiu. Sentinţa a fost în favoarea furnizorului, dar urmează să fie redactată sentinţa, fapt care nu s-a întâmplat de circa 4-5 luni. În termeni reali, chiar dacă în bugetul pe anul acesta al MCSI apare o reducere de la an la an de circa 20%, în termeni reali noi avem o creştere chiar pe Bunuri şi servicii, de puţin peste 9 milioane de lei, de la două milioane, anul trecut", a declarat, în cadrul audierilor din comisiile reunite, Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.


Întrebat de starea actuală oficiilor poştale ale Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) din mediul rural, Petrescu a susţinut că operatorul naţional de servicii poştale se află, la ora actuală, în situaţia în care poate să se finanţeze, în comparaţie cu anii anteriori.

"Capitalizarea a fost subiectul unui test al investitorului privat prudent, care a permis efectiv această plată fără a afecta arena competiţională în sector. Poşta este în poziţia să se finanţeze, în comparaţie cu anii anteriori, şi să devină un jucător combatant cu adevărat în sectorul ei de activitate. La creşterea de capital nu a participat şi Fondul Proprietatea. Capitalizarea era esenţială pentru relansarea companiei, fiindcă se pierdea în judecata şi raţionamentul decidenţilor de atunci o fereastră de oportunitate, fapt pentru care statul a hotărât să recurgă la această materializare ca unic acţionar. În momentul de faţă, există un litigiu între acţionarul care a devenit mult mai minoritar decât era înainte, fiind diluat în această capitalizare, şi statul român", a subliniat oficialul.


Referitor la proiectul Ro-Net, ministrul de resort a precizat că acesta se va finaliza în luna iulie 2019, iar ulterior va continua derularea proiectului NGN ((Next Generation Network, n.r.).

"Proiectul Ro-Net se termină în iulie 2019. În momentul de faţă, din cele 715 localităţi declarate eligibile a fi conectate prin Ro-Net, avem 607 finalizate şi plăţi efectuate pentru 603. Vom continua cu NGN, un nou proiect deschis de MCSI, care va duce până efectiv la poarta gospodăriei ramificaţia pentru fibră optică", a afirmat Alexandru Petrescu.


Proiectul de buget pe anul 2019, pentru Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prevede o alocare de 261,560 milioane de lei (credite bugetare), în scădere cu 20,59% faţă de anul anterior, în timp ce creditele de angajament se ridică la 91,480 milioane de lei (-59,49%).

Potrivit documentului, la capitolul Cheltuieli curente este prevăzută suma de 151,060 milioane de lei din credite bugetare, echivalentul unei diminuări de 5,04% comparativ cu datele din anul anterior. Ceditele de angajament se cifrează la 75,080 milioane de lei.

Pentru bunuri şi servicii, în bugetul MCSI ar urma să fie alocate, din credite bugetare, 9,007 milioane de lei (+250,33%). Creditele de angajament sunt prevăzute la aceeaşi valoare, în creştere cu 69,82%, în comparaţie cu execuţia preliminată din 2018.

La capitolul "Cheltuieli de personal" este prevăzut, pentru acest an, un buget de 16,297 milioane de lei, mai mult cu 51,85% faţă de anul anterior.

Nu în ultimul rând, la titlul dedicat proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) aferente cadrului financiar 2014 - 2020, este indicată la credite bugetare suma de 123,906 milioane de lei, în scădere cu 13,72% faţă de anul 2018, iar în dreptul creditelor de angajament este stipulată suma de 47,926 milioane de lei.

În cazul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, sursele de finanţare şi ponderea fiecăreia în totalul finanţării sunt structurate după cum urmează: 99,97% din bugetul de stat şi 0,03% din fonduri externe nerambursabile. 

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii