Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:56 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aviz pozitiv, dar cu rezerve, din partea Ministerului Justiției pentru Ordonanța de urgență care ar corecta unele efecte ale „Revoluției fiscale”,

ro

08 Feb, 2018 16:18 619 Marime text
Ministerul Justiției dă aviz pozitiv, dar cu rezerve, pentru Ordonanța de urgență care ar corecta unele efecte ale „Revoluției fiscale”, informează Digi24.ro. Aceasta ar urma să fie emisă de Guvern chiar în ședința de astăzi. Ministerul Justiției spune că ordonanța poate fi declarată neconstituțională în cazul în care va fi contestată de cineva.
 
În avizul Ministerului Justiției se arată că „stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajați ar putea contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale stipulat în Constituție”.
 

„Ministerul Justiției nu își poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariției unor situații litigioase”, mai arată instituția.

 
În punctul de vedere transmis pe ordonanța care ar trebui să corecteze câteva nereguli provocate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, Ministerul Justiției arată că situația extraordinară a fost creată prin adoptarea OUG 79/2017, practic ordonanța adoptată de Guvern anul trecut, prin care făcea schimbări la Codul fiscal.
 
Stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de anumite categorii de angajați ar contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale, care este stipulat în Constituție.
 
Prin OUG pe care Guvernul vrea să o adopte astăzi, practiv Ministerul Finanțelor propune ca angajații care lucrează part time să plătească contribuții sociale doar pentru sumele pe care le încasează, iar restul sumelor să fie suportate de către angajator.
 
Modificări apar și pe alte categorii de persoane, precum angajații din IT, persoanele cu dizabilități și cercetătorii, ale căror salarii nete scădeau în urma mutării contribuțiilor. În această ordonanță, Ministerul Finanțelor prevede ca aceștia să primească salariul net la același nivel cu decembrie 2017, iar diferența de contribuții să fie achitată de către stat.

Sursa: Digi24.ro.
Sursa foto: Facebook/Ministerul Justitiei

Ti-a placut articolul?

Comentarii