Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:11 21 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Dobrogea atrage atenţia Aveţi mare grijă cum folosiţi butelia de aragaz! Ştiţi toate regulile?

ro

04 Sep, 2015 15:47 723 Marime text
Pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea atrag atenţia că buteliile de aragaz, manevrate greşit, pot conduce la distrugerea bunurilor materiale, dar, mai ales, se pot solda cu victime. Având în vedere impactul şi amploarea unor astfel de tragedii provocate de folosirea necorespunzătoare a buteliilor de către cetăţeni. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa îi sfătuieşte pe utilizatorii de butelii:
„•         nu utilizaţi buteliile fără regulatoare de presiune, cu regulatoare desigilate, defecte sau reparate de unităţi care nu aparţin întreprinderii distribuitoare;
•           nu utilizaţi buteliile în altă poziţie decât în cea verticală;
•           nu încălziţi buteliile cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din acestea;
•           nu amplasaţi buteliile lângă sursele de căldură sau sub acţiunea directă a razelor solare;
•           nu spălaţi buteliile în lichide corozive (sodă, leşie etc).
ESTE STRICT INTERZIS A EFECTUA VERIFICAREA ETANŞEITĂŢII CU FLACĂRĂ DESCHISĂ, ACEASTA PUTÂND CONDUCE LA ACCIDENTE GRAVE!”
 
De asemenea, pompierii ISU subliniază că „la schimbarea buteliei şi ori de câte ori se fac manipulări la vreunul din racorduri, se va verifica în mod obligatoriu etanşeitatea instalaţiei, cu spumă de apă şi săpun. În cazul livrării buteliei la domiciliul consumatorului, montarea ei şi verificarea etanşeităţii se vor executa de către personalul persoanei juridice  distribuitoare. Recomandăm cetăţenilor să nu apeleze la umplerea buteliilor cu gaz auto de la staţiile GPL, întrucât acestea nu sunt verificate din punct de vedere al etanşeităţii! Supuse periodic suprapresiunilor determinate de umplerea repetată, buteliile se deformează şi se poate provoca apariţia unor pori în zona sudurilor, prin care poate ieşi gazul, generând astfel acumulări de gaz, cu mare pericol de explozie!
În timpul verificării etanşeităţii, se vor controla locul de îmbinare a robinetului buteliei cu butelia; locul de ieşire a tijei rozetei din corpul robinetului; ambele feţe ale piuliţei olandeze a regulatorului de presiune; locul de îmbinare a racordurilor de intrare şi de ieşire cu corpul regulatorului de presiune; corpul regulatorului de presiune; capetele furtunului şi furtunul, pe toată suprafaţa lui; locul de îmbinare a portfurtunului aparatului de utilizare cu aparatul; toate îmbinările conductelor şi robinetele aparatului de utilizare.
Înainte de aprinderea focului, se verifică dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise!”
 
Ei atrag atenţia că în cazul când s-au uitat deschise robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare şi gazul s-a scurs în încăpere, se vor lua imediat următoarele măsuri:
•           se închid robinetul buteliei şi robinetul aparatului de utilizare, se deschid uşile şi ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;
•           nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, lifturi, nu se va fuma şi nu se vor aduce surse de foc decât după aerisirea încăperii.
În cazul în care toate robinetele sunt închise, dar se simte totuşi mirosul caracteristic al gazului, se vor lua măsurile de mai sus şi se va anunţa întreprinderea distribuitoare.
Înainte de aprinderea focului, dacă în încăpere nu se simte miros de G.P.L.,  se iniţiază flacăra, apoi se deschide robinetul aparatului de utilizare.
După utilizare, se închide mai întâi robinetul buteliei şi numai după stingerea flăcării arzătoarelor se închid robinetele aparatului de utilizare.
Vă amintim că un pompier şi-a pierdut viaţa în urma exploziei unei butelii.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii