Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:28 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Autoritățile susțin că sunt pregătite pentru sezonul rece. În premieră programul de iarnă va fi aprobat de Guvern în luna septembrie

ro

23 Sep, 2017 17:49 1083 Marime text
Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, sâmbătă, la Alba Iulia, că, pentru prima dată în ultimii ani, programul de iarnă va fi aprobat de Guvern în luna septembrie și a adăugat că autoritățile sunt pregătite pentru sezonul rece, informează Agerpres.ro 
 

"Am avut săptămâna trecută, miercuri, o ședință de comandament de iarnă, cu toate că nu suntem în iarnă, un comandament de iarnă pregătitor, cu toate autoritățile, instituțiile și companiile implicate. De asemenea, avem în circuitul de avizare și sunt convins că săptămâna care vine, în ședința de Guvern, vom aproba, pentru prima dată în luna septembrie în ultimii ani de zile, programul de iarnă", a afirmat, într-o conferință de presă, Toma Petcu.

 
El a menționat că s-a mers în acest program de iarnă pe un scenariu mult mai negativ decât anul trecut, când a fost, după cum a spus Petcu, o realitate "destul de cruntă" din punct de vedere al condițiilor meteo.
 

"Am accentuat acest scenariu și l-am făcut mai negativ. În funcție de acest scenariu, am pregătit, spunem noi, toți producătorii de energie electrică, toți producătorii de gaze, transportatorii de energie electrică și de gaze, furnizorii de gaze și de energie electrică pentru această perioadă. Vreau să spun că suntem pregătiți pentru această iarnă cu toate capacitățile să funcționăm atât pe cărbune, pe gaz, pe hidro, pe nuclear, pe eolian, atunci când este cazul. Avem capacitatea să ne producem și să ne asigurăm energia electrică. Din punct de vedere al înmagazinării pe gaze, absolut toate condițiile și toate cantitățile impuse de către ANRE către operatorii privați sau ROMGAZ, care nu este privat, au fost îndeplinite și chiar depășite de acești operatori", a susținut ministrul Energiei.

 
Toma Petcu a precizat că au fost "ceva emoții" pe zona de înmagazinare a gazelor, dar, în urma discuțiilor, "ușor, ușor, lucrurile au intrat în normalitate și acolo".
 
Întrebat dacă vor fi creșteri ale prețurilor, ministrul a amintit că, pe zona de gaze, consumul casnic către populație este reglementat până în 2021. "Deci, consumatorul casnic, însemnând populația, fie consumul propriu, fie consumul pentru producerea energiei termice este reglementat și protejat de ANRE. Din ce am discutat cu domnul Havrileț, am înțeles că nu vor fi majorări substanțiale", a explicat Petcu.
 
În ceea ce privește energia electrică, "pe calendarul de liberalizare, întrucât este ultimul an și trecem la o liberalizare totală a prețului energiei electrice, singura reglementare și singurul reglaj pe care pot să-l mai facă cei de la ANRE este la sfârșitul acestui an", a menționat ministrul.
 
Toma Petcu a adăugat că se estimează o creștere foarte ușoară, dar care nu poate fi pronunțată încă în cifre. "E o estimare de o creștere foarte mică", a susținut ministrul Energiei.

Sursa: Agerpres.ro 

Ti-a placut articolul?

Comentarii