Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:55 18 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție la înșelăciunile online!

ro

22 Dec, 2015 15:18 914 Marime text
 
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului DAN STELIAN sub aspectul săvârşirii infracţiunii de punere la dispoziţia publicului de opere, fără acordul titularilor.

În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

Din cursul anului 2011, un site înfiinţat de către inculpatul Dan Stelian a început să funcţioneze efectiv (înregistrarea domeniului comunicată de Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică datând din 25.10.2010), oferind pentru difuzare seriale de filme şi alte opere, fără a avea acordul titularilor de drepturi, dând astfel posibilitatea terţilor de a încheia abonamente. Tarifele acestor abonamente au fost iniţial de 45 de lei, urmând ca, în cursul anului 2014, un abonament pentru o perioadă de 6 luni să ajungă la un tarif de 90 de lei, respectiv 140 de lei pentru o perioadă de 1 an.

Modalitatea de plată a abonaţilor a fost aceea de a trimite suma la un număr de SMS afişat pe site sau de a plăti online la un procesator de plăţi, pe baza unui contract încheiat de către inculpat cu acesta. De asemenea, clienţii au putut plăti contravaloarea abonamentelor prin curierat şi direct, trimiţând sumele de bani în conturi bancare deschise la diferite unităţi bancare.

Activitatea propriu-zisă s-a desfăşurat într-un sediu din muncipiul Târgu-Mureş, în care era biroul inculpatului, iar difuzarea serialelor pe site-ul acestuia s-a realizat prin intermediul serverelor aparţinând unei societăţi comerciale ce avea ca obiect de activitate furnizarea de servicii electronice, firmă ce a devenit ulterior cocontractanta inculpatului pentru asigurarea funcţionării paginilor web, conform contractului încheiat cu acesta.

În vederea recuperării prejudiciului creat titularilor de drepturi, prin ordonanţa din 7 iulie 2015 s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra unor bunuri mobile şi imobile, asupra unui domeniu aparţinând inculpatului, precum şi asupra sumelor prezente şi viitoare aflate la diferite unităţi bancare şi al căror titular este inculpatul.

Totodată, prin actul de sesizare a instanţei s-a solicitat confiscarea bunurilor/domeniului/sumelor de bani care au făcut obiectul măsurilor asigurătorii, până la concurenţa sumei de 1.948.190,12 lei.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Târgu-Mureş.
 
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii