Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi aniversăm Ziua Mondială a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii

ro

08 May, 2014 12:08 3300 Marime text


Ziua Mondială a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie este marcată astăzi în întreaga lume prin semnalarea provocărilor umanitare ale urbanizării. Organizaţia are o lungă istorie în spate, mult mai puţin cunoscută decât activitatea sa din prezent. Totul a început în 1892 când Henri Dunant, un om de afaceri elveţian, a pornit într-o misiune de îngrijire a soldaţilor răniţi într-o sângeroasă confruntrae din Italia. Sub deviza „Suntem cu toţii farţi!”, timp de trei zile s-a dedicat îngrijirii acelor soldaţi, iar apoi a descris toată experienţa în cartea sa, „O amintire de la Solferino”. La mai puţin de un an de la lansarea cărţii a fost creată organizaţia de nivel mondial.
În 1863 a fost înfiinţat Comitetul internaţional pentru Ajutorarea Răniţilor, pentru ca în 1876 să devină Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Tot atunci a fost aprobat de cele 16 state prezente la conferinţă. Însemnul care să reprezinte organizaţia bazată pe voluntariat.
După Primul Război Mondial se ia decizia ca Societăţile de Cruce Roşie din toate ţările să funcţioneze ca o ligă a naţiunilor unite sub titulatura de Federaţuia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, cu sediul permanent la Geneva. Această decizie a fost luată pe fondul epidemiilor care s-au răspândit în întreaga lume după război, iar organizaţia oferea şi coordona asistenţa pentru victimele dezastrelor natuale şi a epidemiilor.


Constanţa marchează ziua Mondială a Crucii Roşii printr-un spectacol aniversar


Filiala Constanţa a Organizaţiei Crucea Roşie va marca această zi importantă în istorie printr-un spectacol ce va avea loc la ora 18.30, în parcul Tăbăcărie. Denisa Ştefania Lucan, Iulian Bratu, Cătălina Alexa, Nicoleta Ioana Cengher, Chris Thrace, Balkis şi Glorya, Cătălina Ioana Oţeleanu, Elena Radu, Nicky Pătrşcu, Elena Zlatov, Iuliana Viorica Zlatov, Trupa MT Place şi Marian Sas vor întreţine atmosfera. 
Organizaţia Crucea roşie din Constanţa este formată din nu mai puţin de 600 de membri, dintre care 40 voluntari activi ce se ocupă cu asistenţa umanitară a personaelor cu cel mai înalt grad de vulnerabilitate, în toate cele 16 subfiliate. Prioritar pentru filiala Constanta este programul privind pregătirea pentru intervenţii în caz de dezastre şi acordarea primului ajutor. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii