Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:42 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Associated Press respinge acuzațiile de colaborare cu naziștii

ro

31 Mar, 2016 07:46 1694 Marime text
 
Agenția americană de presă Associated Press, acuzată de un istoric german că a colaborat cu regimul nazist între 1935 și 1941 pentru a menține o prezență în Germania, a respins ieri această "teză". Potrivit istoricului Harriet Scharnberg, al cărei articol a fost publicat pe site-ul Zeithistorische Forschungen (studii de istorie contemporană), Associated Press a făcut o serie de concesii puterii naziste, notează France Presse.
 
Agenția s-ar fi supus legii asupra editării (Schriftleitergesetz), intrată în vigoare în 1934 și care a impus tuturor editorilor de presă să nu publice nimic ce "ar putea slăbi... Reichul german în afara țării sau acasă". Prin acceptarea acestei condiții, AP ar fi "acordat Ministerului nazist al Propagandei o influență considerabilă asupra producției sale de fotografii de știri".
 
Din 1935 și până când Statele Unite au declarat război Germaniei în decembrie 1941, agenția a fost singurul mijloc de informare a maselor occidental acreditat în Germania. Istoricul afirmă de asemenea că unul dintre fotografii AP în Germania la vremea aceea, Franz Roth, aparținea serviciului de propagandă SS (unități de elită ale armatei germane). El l-ar fi înlocuit, potrivit lui Harriet Scharnberg, pe unul dintre cei trei fotografi evrei ai AP care au trebuit să părăsească Germania pentru Statele Unite.
 
"AP respinge teza că ar fi colaborat cu regimul nazist la un moment dat. AP a fost supusă la presiuni de regimul nazist între 1933, anul accederii lui Adolf Hitler la putere, și 1941. Echipa AP a rezistat acestor presiuni făcând tot posibilul să ofere lumii o informație exactă, importantă și obiectivă într-o perioadă sumbră și periculoasă", a scris, într-un comunicat publicat ieri, directorul de relații mass-media, Paul Colford, citat de Agerpres.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii