Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:43 15 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ASF va stabili în 30 de zile tarifele maxime ale RCA

ro

20 Sep, 2016 16:17 1559 Marime text
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va stabili, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG, tarifele maxime de primă pe categorii de vehicule, ce urmează a se aplica de către societățile de asigurare care practică RCA, se arată într-un comunicat de presă al instituției remis, azi, Agerpres.

„Prin coroborarea art. 18 alin. 2 cu art. 36 alin. 3 din Ordonanța de Urgență nr. 54/19.09.2016, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va stabili, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a OUG, tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societățile de asigurare care practică RCA. Acestea vor fi adoptate, conform art. 4 alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată, prin Hotărâre de Guvern la propunerea ASF și cu avizul Consiliului Concurenței și al Ministerului Finanțelor Publice”, se arată în comunicat.

Potrivit acestuia, dintr-o eroare materială, art.18 alin. 2 din OUG nr. 54/19.09.2016 face referire la art. 34 alin. 3, în loc de art.36, alin. 3, iar această eroare va fi corectată în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.

În textul publicat în Monitorul Oficial, articolul 18, alin. 2 spune că „pentru o perioadă de 6 luni, calculată la data expirării termenului prevăzut la art. 34 alin (3), ASF va calcula un tarif de referință, cu un caracter orientativ, trimestrial, pe baza daunei medii determinate statistic pentru fiecare categorie de vehicul în parte, pe baza plăților efective de daune achitate de către asigurătorii RCA din piață și raportate la frecvența statistică a producerii evenimentelor pe categoria segmentelor de vehicule. ASF va publica tarifele de referință, dauna medie și frecvența statistică a producerii evenimentelor, pe categorii de vehicule. ASF va evalua efectele acestei măsuri și va întocmi un raport ce va fi înaintat Consiliului Concurenței”.

Eroarea precizată de ASF în comunicat se referă la faptul că articolul 34, alin. 3 vorbește despre Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) și spune că „persoanele care s-au subrogat în drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse în condițiile prevăzute la alin. (1) lit. a) nu pot să depună cereri de despăgubire la BAAR”, conform Agerpres.

La articolul 36, alin. 3, respectiv modificarea care va avea loc în textul ordonanței, se spune că în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență ASF va stabili tarifele de primă (maxime) pe categorii de vehicule ce urmează a se aplica de către societățile de asigurare RCA. "Acestea vor fi adoptate conform art. 4, alin. (3) din Legea concurenței nr. 21/1996, republicată".
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii