Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arafat despre sistemul de urgență „Mereu analizăm diferite situații care apar, ca să-l putem îmbunătăți”

ro

28 Jan, 2017 16:18 1827 Marime text
raed arafat prezent la constanta pentru inaugurarea bazei aeromedicale 611193Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, astăzi, că sistemul de urgență din România a avut în ultimii ani o evoluție, dar că acesta încă mai poate fi îmbunătățit.

„Sistemul este de îmbunătățit, dar trebuie studiat foarte bine și analizat, dar și lucrat cu mare atenție. Ce anume facem? În ce direcție mergem? Să nu stricăm ce am făcut. Astea sunt lucrurile importante. (...) Niciun sistem, inclusiv cel de urgențe, dacă nu se îmbunătățește, rămâne fix. Mereu analizăm diferite situații care apar, ca să putem îmbunătăți sistemul" a spus Raed Arafat, într-o conferință de presă, la Baia Mare, informează Agerpres.

El a precizat că, la nivel național, se testează raportarea digitală a datelor despre pacienții preluați prin serviciul de ambulanță.

„Ultimul lucru care s-a făcut este introducerea sistemului digital de raportare de ambulanțe și sistemele de primiri urgențe, sistem care acum e în testare. Deja vedem primele rezultate pe plan național care ne permit să îmbunătățim calitatea serviciilor oferite populației prin sistemul de urgență. Sunt date pe care înainte nu puteam să le colectăm, era imposibil să colectezi datele pe milioane de cazuri, dar acum când se completează în timp real e mult mai ușor, poți să scoți date din sistemul informatic, să faci analiză pe ele, să compari, să vezi cum merge într-un județ sau în celălalt județ. Ăsta deja e un pas major care se va simți curând pe partea calității", a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a admis că o problemă dificil de rezolvat în cadrul sistemului de urgență este supra-aglomerarea UPU din majoritatea spitalelor publice din țară.

„O altă problemă spinoasă care rămâne este cea a aglomerării din serviciile de primiri urgențe. (...) O unitate de primiri urgențe e un sistem foarte complex prin care trece un pacient. Se ajunge fie cu ambulanță, fie cu mijloace proprii, ai punctul de triaj, acolo după ce ai fost triat, aștepți. Această așteptare deranjează pe cei care sunt cu probleme mai ușoare. Sunt cinci nivele de clasificare de la codul roșu la codul alb. Cei care sunt clasificați la codul alb înseamnă cu sunt pacienți care au nevoie de minimă îngrijire medicală, poate ei sunt îngrijorați de ceva, dar din punctul medical nu reprezintă o reală urgență deloc. Sigur, o să-i vadă la un moment dat, însă prioritatea este dată la celelalte coduri. (...) Aici sunt nemulțumirile și presiunile pe colegii din UPU", a declarat Raed Arafat.

El a subliniat că nu toți pacienții care ajung în UPU se află într-o stare critică, însă au fost și situații în care în urma unor investigații medicale au fost descoperite boli grave.

„Aglomerarea UPU e simptomul unor deficiențe din sistem care nu aparțin UPU, e simptomul unei boli care se află în afara UPU pentru că nu au acces la medicul de familie, sau în weekend, nu au acces la ambulatorii decât prin programări care durează foarte mult, laboratoarele unde trebuie să-și facă analize îi pun pe liste de așteptare. Aceste cazuri, odată ajunse în UPU, devin extrem de revendicative dacă stau și așteaptă patru-cinci ore. (...) La noi, medicul te vede într-o oră maxim două, dacă ești cod roșu, te vede imediat, asta e cert. Nu te lasă acolo dacă ești în stop cardiac sau infarct miocardic acut, dar problema care apare în toate UPU din țară este modul în care procesăm bolnavul și modul în care acești bolnavi ajung, și de ce ajung (...) însă mai există o categorie a celor care vin pe picioarele lor și, în urma unui consult, s-ar putea să descoperim că sunt urgențe foarte grave", a afirmat Raed Arafat.

De asemenea, el a remarcat evoluția ascendentă în cei șapte de ani de activitate a SMURD în județul Maramureș și extinderea, modernizarea UPU din cadrul Spitalului Județean de Urgență din municipiul Baia Mare.


Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii